Dostupni linkovi

Hrvatska obilježila 70 godina od Tesline smrti


Spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu
Spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu
Polaganjem vijenaca i prigodnim programom kod Teslinog spomenika u središtu Zagreba završeno je obilježavanje 70. obljetnice od smrti jednog od najvećih znanstvenika 20. stoljeća. Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku.

„Zahvaljujemo se svima koji su došli i svojom nazočnošću uveličali ovaj trenutak odavanja počasti našem velikom znanstveniku i inovatoru Nikoli Tesli. Neka mu slava dalje raste kao do sada!“

Tim je riječima znanstveni savjetnik u Institutu Ruđer Bošković i inicijator projekta „Sinergija Bošković – Tesla“ dr. Karolj Skala zahvalio nazočnima na polaganju vijenca na Teslin spomenik na uglu zagrebačke Tesline ulice. Time je zaključen niz zbivanja povodom 70. obljetnice Tesline smrti u sklopu projekta „Sinergija Bošković – Tesla“, pojasnio je doktor Skala za RSE.

Karolj Skala na obilježavanju godišnjice smrti Nikole Tesle
Karolj Skala na obilježavanju godišnjice smrti Nikole Tesle
„Počeli smo sa izložbom 12 skulptura o Tesli akademskog kipara Pere Jelisića koje smo izložili u Institutu Ruđer Bošković, i nastavili smo simpozijem o Tesli „Sinergija Ruđer Bošković – Nikola Tesla“ kojom smo osvjetlili i označili Teslin doprinos iz rakursa 21. stoljeća“, naveo je.

Zašto sinergija Bošković-Tesla, pojašnjava doktor Skala.

„Ta simbioza, ta sinergija pokazuje razvoj današnjice koja se očituje u multidisciplinarnim istraživanjima i velikim iskoracima kojih smo danas svjedoci.“

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. Tome Antičić ocjenjuje da se, koliko god se napravilo, nikada ne može dostatno vrednovati Teslina postignuća.

„Hrvatska bi morala biti iznimno ponosna na to da je Tesla rođen u Hrvatskoj i ja kao ravnatelj Instituta Ruđer Bošković iznimno se trudim da ga promoviram kao dio cjeline Instituta. Radi toga planiramo na Institutu napraviti i 'Tesla centar', upravo da pokažemo koju on ima važnost u Hrvatskoj i u svijetu“, istaknuo je Antičić.

Spomenik i noviji pogled

Srodna je i ocjena predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića u izjavi za RSE.

Zvonko Kusić
Zvonko Kusić
„Ova je današnja manifestacija potrebna, jer je Tesla bio zapušten u našoj svijesti i našoj percepciji, i mislim da današnji događaj treba biti poticaj da organiziramo i nove skupove. Tesla je 199 godina unaprijed predvidio one tehnološke iskorake koji se tek danas događaju!“ kazao je Kusić.

Obilježavanju su uz brojne znanstvenike s Instituta nazočili predstavnici grada Zagreba, kao i Udruge „Nikola Tesla – genij za budućnost“. Đuro Sovilj iz Udruge za RSE predstavio je projekt „Deringaj“, u rodnom mjestu Tesline majke nedaleko Gračaca u Lici.

„To bi trebao biti memorijalni centar Tesline majke, Đuke Tesla rođene Mandić. Njegova majka bila je – tako je i on govorio – izvor njegove genijalnosti. On je govorio da je svoje fotografsko pamćenje i genijalnost naslijedio od majke.“

Ova udruga izišla je i sa inicijativom da se dan Teslina rođenja – 10. srpanj – proglasi međunarodnim danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Usprkos kiši i susnježici, na polaganju vijenaca bio je i inženjer Vjekoslav Španjol, koji je jedini preživjeli od onih koji su još davne 1935. godine u ime Udruge izumitelja Zagreba, čestitali Tesli na jednom od njegovih najatraktivnijih izuma.

„Čestitali smo mu na njegovom izumu bežičnog upravljanja brodom. To je bilo 1935, i on je nama odgovorio i taj se njegov odgovor još i sada čuva u prostorijama Hrvatske seljačke stranke u Zagrebu.“

Teslin spomenik je poklon genijalnog kipara Ivana Meštrovića Institutu Ruđer Bošković, međutim hirom gradonačelnika Milana Bandića premješten je u centar Zagreba. Sindikalna povjerenica u Institutu Vesna Babić Ivančić podsjetila je za RSE na inicijativu da se spomenik vrati natrag u Institut, pored Meštrovićevog spomenika Ruđeru Boškoviću.

„Spomenik Nikoli Tesli i spomenik Ruđeru Boškoviću su par koji se ne bi trebali razdvajati. Ovaj spomenik je posuđen gradu, i mi mislimo da ovo nije najadekvatniji prostor za njega. Zato bismo željeli da se ovaj spomenik vrati u Institut, a da se ovdje iznađe neko drugo rješenje kao jedan noviji pogled na Teslu.“

Međutim, dok je u Zagrebu primjereno obilježena ova okrugla obljetnica Tesline smrti, na web stranicama institucije koja je upravo i osnovana kako bi popularizirala i promovirala Teslina znanstvena i tehnička postignuća i čuvala sjećanje na njega – Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Teslinom rodnom mjestu Smiljanima pored Gospića – o tome nema niti riječi.
XS
SM
MD
LG