Dostupni linkovi

Hrvatska o izborima u BiH: Nije važno tko će vladati, nego kako


Izborna noć u štabu HDZ BiH
Izborna noć u štabu HDZ BiH

Kako još nema konačnih rezultata nedjeljnih izbora u Bosni i Hercegovini, za sada nema ni službenih komentara. Nisu toliko bitni ljudi, bitno je hoće li biti promjena, kažu naši sugovornici.

Što se tiče hrvatskih medija i hrvatske političke javnosti, izbori od nedjelje u BiH nisu donijeli veće promjene.

„Za rezultat izbora u Bosni i Hercegovini naravno da je važno tko će obnašati vlast, ali mislim da je još važnije kako će obnašati vlast iduće četiri godine – hoće li dati neki realan doprinos nužnim ustavnim promjenama u toj zemlji, ili će se – kao i do sada – sve svesti na izvjesno fingiranje reformi, i - da spomenem tu jednu dugo očekivanu tranziciju – da Bosna i Hercegovina konačno iz svoje dejtonske faze pređe u svoju briselsku fazu“, ocjenjuje bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i aktualni socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, u posljednje vrijeme vrlo angažiran oko Bosne i Hercegovine.

Kako još nema konačnih rezultata izbora u Bosni i Hercegovini, za sada nema ni službenih komentara.

I bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u izjavi za naš radio kaže kako su ključne promjene, ali ih ne očekuje.

„Pa, ja na žalost mislim da se ništa neće mijenjati, jer ništa novo nije izneseno, osim da su izabrani oni koji su zajašili nacionalnog konja, i na nacionalnoj ugroženosti ili – ako hoćete i vjerskoj – izgradili svoje pozicije“, konstatira Mesić.

Ni rezultati ovih izbora ne garantiraju izlazak iz statusa quo, kaže Mesić:

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

"Ne vidim da itko bilo što nudi za preustroj Bosne i Hercegovine u sekularnu državu ravnopravnih naroda, ali i u novom ustroju koji ne bi polazio od toga da se Bosna razvija u razdvajanju nacionalnih zajednica, nego u jednom okupljanju nacionalnih snaga u razvoju Bosne i Hercegovine. Ne jedni pokraj drugih, nego – svi zajedno.“

Zamjenik predsjednika glavne oporbene stranke u Hrvatskoj – HDZ-a – Drago Prgomet pozdravlja što nije bilo pokušaja trgovine sa pozicijom hrvatskog člana BiH Predsjedništva, kako on razumije izbor Željka Komšića u prethodnim izborima.

„Svakako je dobra vijest da su Hrvati konačno izabrali svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, i dobro je da druga strana koja je svakako najbitnija u tom procesu izbora u Federaciji Bosne i Hercegovine, a to je bošnjačka, nije pristala sudjelovati u tom inženjeringu, tako da tu vidim jedan značajan napredak za europsku budućnost Bosne i Hercegovine“, kaže Prgomet.

On posebno ističe da i hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH dolaze iz stranaka koje su članice Europske pučke stranke, što će po njegovom sudu bitno pridonijeti dobrim odnosima Europske unije i Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Politički analitičar Davor Gjenero izbor Dragana Čovića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva ocjenjuje pozitivnim pomakom, kojeg tumači dubokom promjenom političke kulture unutar bošnjačkog naroda, odnosno time da su Bošnjaci nacionalno mnogo samosvjesniji nego što su bili na ranijim izborima.

„I zbog toga nije bilo odaziva na pokušaj trgovanja sa hrvatskom pozicijom u Predsjedništvu Bsone i Hercegovine. To je izrazito dobar signal jer to govori da se stvaraju elite barem dva od tri konstitutivna naroda koje će biti spremne na ozbiljan konstitucionalni dijalog“, smatra Gjenero.

XS
SM
MD
LG