Dostupni linkovi

Godišnje izvješće SOA: Hrvatska nije zaštićena od vanjskih kriza


Naslovna SOA-e, ilustrativna fotografija

Javno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za ovu godinu ocjenjuje da je sigurnosno stanje u Hrvatskoj dobro, ali da ga mogu ugroziti vanjske krize poput Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i Ukrajine.

Poznavatelji ove tematike upozoravaju da izvješće nije dovoljno istaklo poplavu ustaške ikonografije u javnom prostoru i na internetu, i pozdravljaju što je obavještajna zajednica upozorila da treba poraditi na integracijskim politikama za izbjeglice.

Hrvatska je sigurna zemlja, ali razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta povećala se za cijelu Europu, kao što je i kriza u Ukrajini prijetnja sigurnosti za cijelu Europu, kaže se u trećem po redu godišnjem javnom izvješću hrvatske civilne obavještajne službe, Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Lijevi i desni ekstremizam su marginalni, a države koje percipiraju NATO i Europsku uniju kao neprijatelje ili izazov plasiraju u hrvatske medije negativne sadržaje o hrvatskoj vanjskoj politici i potezima NATO-a i Europske unije.

Na teritoriju pod kontrolom IDIL-a sad je šest osoba sa hrvatskim državljanstvom, ali nitko od njih nije se „inficirao“ ekstremizmom u Hrvatskoj, jer su iz Hrvatske odselili ili tu nikada nisu živjeli. Iako su mediji puno pisali o sudjelovanju Hrvata u ratu u Ukrajini, ukupno je 19 hrvatskih građana tamo otišlo s namjerom uključivanja u ukrajinsku vojsku, a početkom 2016. tamo ih se nalazilo pet.

„Uvjeren sam da su trendovi prikazani u izvješću realno prikazani, da sigurnosna situacija u Hrvatskoj nije toliko loša koliko bi neki htjeli da bude, i da su dobro prikazane dimenzije pojedine ugroze“, kaže za naš radio glavni urednik časopisa za nacionalnu sigurnost i međunarodne odnose „Defender“ Marko Ćustić, podsjećajući da su ovakva javna izvješća uobičajena kod obavještajnih službi zapadnih zemalja, kako bi njihovo djelovanje bar do neke mjere bilo transparentno prema javnosti. „Tako da nema nekih primjedbi na ovo izvješće. Mislim da je to jedan koristan i dobar potez koji je profesionalno odrađen. Dobro je da se ta praksa uvriježila i da se svake godine objavljuje takvo izvješće.“

Gordan Bosanac
Gordan Bosanac

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije pozdravlja kontinuitet napora SOA-e da objavom javnog dokumenta o svom radu poveća transparentnost, kao dobru zaštitu od političkih manipulacija službom, čemu se moglo svjedočiti ranije, ali - ako se sjetimo Karamarkovih manevara – i u mandatu ove Vlade.

„A što je SOA više otvorena prema javnosti, to će se lakše zaštititi od političkih nasrtaja. Jedino što nas je malo začudilo u tom izvješću je da SOA nije prepoznala neonacističku scenu kao sigurnosnu prijetnju, odnosno rekli su da je ona malobrojna i neorganizirana. Sa druge strane, svjedočimo poplavi ustaškog neonacističkog znakovlja u Hrvatskoj – u javnom prostoru, na internetu, pa je naš dojam da ta scena nije tako malobrojna. Možda jest neorganizirana, ali sigurno nije malobrojna.“

Bosanac je posebno zadovoljan načinom kako SOA prati izbjegličku krizu.

„Oni jesu prepoznali prijetnju da teroristi mogu ući izbjegličkom rutom, ali ono što je još važnije je da su rekli kako je najveći rizik u izbjegličkoj krizi to što se izbjeglice ne integriraju u naše društvo, da se šire ksenofobni pokreti, da jača ekstremizam i da slabi kohezija unutar Europske unije. To je vrlo jasna poruka donositeljima odluka vezanih za integracijske politike suzbijanja rasizma da se moraju potruditi nešto učiniti po tom pitanju, jer je inače u pitanju prijetnja nacionalnoj sigurnosti.“

Urednik tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić za RSE podsjeća da je konflikt oko nadzora nad SOA-om vrlo važna komponenta u priči oko pada Vlade Tihomira Oreškovića.

SOA radi puno opsežnije, kompleksnije i kvalitetnije nego što može biti prikazano u izvješću ove vrste. Sada već bivši šef HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko po svemu sudeći trebao je kontrolu nad Agencijom kako bi u točno targetiranim pravcima mogao usmjeravati pojedine aktivnosti agencije. To se nije dogodilo jer čini se da je Orešković uzeo uzde u svoje ruke na način da je počeo štititi nacionalne interese tamo gdje je za državu najvitalnije, a to je u sporu Vlade s mađarskim MOL-om oko INE. Nakon toga došlo je do eskalacije krize u Vladi, dakle dobrim dijelom radi SOE.“

Prema izvješću, „i dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Hrvatskoj te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. Uz navedeno, pristaše četničkih pokreta zastupaju izrazito anti-NATO-ovske stavove,“ navodi SOA.

Također, navodi se kako je „broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Hrvatskoj mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja".

"Radikalizacija u Hrvatskoj nije poprimila šire razmjere, između ostalog, i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti Islamske zajednice u hrvatskom društvu“, konstatira se u trećem Javnom izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG