Dostupni linkovi

U Hrvatskoj nema 'virusa zapadnog Nila'


Ilustracija
Ilustracija
Situacija sa „virusom zapadnog Nila“ u Hrvatskoj je i dalje stabilna – nije se povećao broj od 6 seropozitivnih konja, niti ima oboljelih ljudi, kaže voditeljica Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero – Margan.

Na pitanje je li Hrvatska ugrožena od „virusa zapadnog Nila“, dr. Ira Gjenero – Margan odgovara:

„Za sada je epidemiološka situacija povoljna, ali mi nismo nikada izolirani kada se radi o zaraznim bolestima. U Hrvatskoj do danas nije bio registriran apsolutno nijedan oboljeli od bolesti uzrokovane „virusom zapadnog Nila“, ali smo mi u svojim epidemiološkim istraživanjima - kao i veterinari u svojim istraživanjima među životinjama - našli antitijela u nekim slučajevima, dakle bilo je nekih kontakata s tim virusom.“

Ona je podsjetila da se u Hrvatskoj intenzivno radi na tome da se smanji rizik od „virusa zapadnog Nila“ i ostalih bolesti što ih prenose komarci, pa je kao rezultat i epidemiološka sitacija takva.

Jedna od tih mjera je i preventivna dezinsekcija, odnosno uništavanje komaraca, što kao obavezno propisuje zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Bolest se pojavila u Vojvodini, Slavonija je odmah „preko puta“ i komunikacija s kolegama u Srbiji je normalna i logična, kaže doktorica Gjenero – Margan:

„Naravno da mi svi komuniciramo – jako smo blizu, komarci lete preko granice, ptice koje su rezervoar virusa isto tako lete preko granice i ne prepoznaju ih, prema tome - ta komunikacija postoji.“

Vukovar
Vukovar
Kakva je situacija u većim gradovima u Slavoniji? Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo za naš radio kaže kako ih je spasilo što je ministar zdravlja Rajko Ostojić promijenio propise i dopustio zaprašivanja naseljenih područja, dakle i grada Vukovara, protiv komaraca.

Je li grad Vukovar što poduzeo povodom opasnosti od „ virusa zapadnog Nila“, pitali smo gradonačelnika Sabu.

„Ja jedino mogu reći da mi u gradu Vukovaru nemamo komaraca i nema potrebe za bilo kakvu intervenciju jer – jednostavno – nema uboda komaraca. Sigurno je da stručnjaci prate situaciju i u određenom trenutku reći će svoje. Sa svoje strane mi smo obavljenim tretmanom poduzeli sve da tih komaraca ne bude“, kaže Željko Sabo.

Od šest seropozitivnih konja četiri su na poljoprivrednim domaćinstvima nedaleko Vinkovaca, a dva u Iloku, kaže zamjenik direktora Veterinarske stanice Vukovar Boro Rako.

„Što se tiče nadležnosti Veterinarske stanice Vukovar, to je samo na području grada Iloka, i tu imamo 2 konja. Konji nisu virološki pozitivni, nego serološki pozitivni, što znači samo da su nekad prije – tko zna kada – bili u kontaktu sa uzročnikom bolesti. Analizom nije dokazan uzročnik bolesti, nego su samo dokazana antitijela. Mislim da mi ovdje kod nas nemamo razloga za paniku, jer nmeamo nijedno virološki pozitivno grlo. A kako ima nešto komaraca na terenu, ova činjenica pokazuje da ti komarci nsu pozitivni na „virus zapadnog Nila“, navodi Boro Rako.

Osijek ima sreću da Odjel za biologiju tamošnjeg Sveučilišta vodi dr. Enrih Merdić, najveći domaći stručnjak za komarce. Što se Osijeka tiče – kaže Merdić – građani mogu biti spokojni:

„U Osijeku se ne bismo trebali bojati, bar za sada, jer poznata je slika da je Osijek grad u kojem ima apsolutno najviše komaraca, međutim ovih tigrastih komaraca koji prenose virus u Osijeku je svega oko 5 posto populacije.“
XS
SM
MD
LG