Dostupni linkovi

Milanović se 'ne ponaša kao odgovoran državnik, Ustavni sud ne čuva Ustav'


Zoran Milanović nakon glasanja na izborima, Zagreb, 17. travnja 2024.
Zoran Milanović nakon glasanja na izborima, Zagreb, 17. travnja 2024.

Nevladina udruga u Hrvatskoj Gong ocijenila je u subotu kako se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali ni Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

"Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade", smatra Gong.

Ustavni sud Hrvatske u petak je donio odluku da predsjednik Milanović ne može biti mandatar za sastav nove vlade, što je dio oporbenih stranaka oštro kritizirao.

Stranke oporbe smatraju da se sud svrstao na stranu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koja je na parlamentarnim izborima 17. travnja dobila najviše glasova. Međutim, HDZ bez šire koalicije nije u stanju sastaviti vladu.

Ustavni sud još 18. ožujka je upozorio Socijaldemokratsku partiju (SDP) i njezina kandidata za premijera Zorana Milanovića, da mora dati ostavku ako želi sudjelovati na izborima. Milanović to nije ispoštovao, pa je djelomično i sudjelovao u kampanji.

Gong ocjenjuje da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirano kršio Ustav, ali i da Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav.

"Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava", ističe se.

Većina ustavnih sudaca svojim zaključkom prijeti uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar, upozorava Gong.

Milanović je u petak izjavio da je odluka Ustavnog suda "priprema za državni udar".

"Ne radi se o meni, hoću li biti ili ne mandatar, to samo pokazuje Plenkovićev (Andrej, hrvatski premijer) panični strah. Ne moram biti mandatar, svoje sam učinio, nadao se jesam boljim rezultatima… Tko će biti na čelu izvršene vlasti odlučuje samo saborska većina, a ne Ustavni sud", rekao je Milanović.

XS
SM
MD
LG