Dostupni linkovi

Milanović: Dodik je hrvatski partner u BiH


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, 11. septembar 2020
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, 11. septembar 2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik hrvatski je partner u BiH, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak, 17. januara.

Milanović je novinarima u Zagrebu kazao da se "problem preglasavanja Hrvata u BiH, od brojnijih Bošnjaka, ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba".

"Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren", kazao je novinarima.

Milanović je, također, naveo da je Dodik, "koji nije okrvavio ruke u ratu, legitiman predstavnik srpskog naroda".

"Kao i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini, koju poštujemo i koju ćemo poštivati", kazao je hrvatski predsjednik.

Govoreći o zahtjevu političkih predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmjenom Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda Parlamenta BiH, Milanović je rekao da "ne vidi da srpska politika radi probleme Hrvatima".

"Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo", rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, ističući da predstavnici bh. Srba "nisu mogli izabrati gori datum, te da on vrijeđa neke ljude".

"Problem je što su tisuće Hrvata i puno više Muslimana ubijeni u Republici Srpskoj. S tim se naprosto teško pomiriti", kazao je.

Milanović je dodao da je entitet Republika Srpska "činjenica koja je na neki način verificirana u Daytonu".

Iako je kazao da su se na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjoj Luci pjevale "krive, loše i bezvezne pjesme", Milanović je istaknuo da ga više od toga zanima položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Dok razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banja Luci, Hrvatima se uzimaju dvije stvari – Dom naroda i Predsjedništvo BiH", istaknuo je.

Milanović je ponovio da je hrvatska diplomacija trebala stopirati usvajanje zaključaka Vijeća EU-a o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

"Hrvatska vlast mora biti kategorična. Trebalo je zaustaviti. Izazvati pozornost, a ne skandal", dodao je predsjednik Republike Hrvatske.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obratio se novinarima u Zagrebu tokom odlikovanja vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića.

Milanović je odlikovao kardinala Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, zbog izuzetnog doprinosa u očuvanju hrvatskog identiteta, te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

XS
SM
MD
LG