Dostupni linkovi

Hrvatska: Migranti izvan životne opasnosti


Ilegalni migranti pronađeni su u kombiju nedaleko Novske
Ilegalni migranti pronađeni su u kombiju nedaleko Novske

Nitko od 67 ilegalnih migranata pronađenih u kombiju kojeg je hrvatska policija zaustavila na auto-cesti nedaleko Novske 160 kilometara od granice sa Srbijom nije u životnoj opasnosti, i onih nekoliko koliko je još zadržano na liječenju biti će pušteno iz bolnice danas ili sutra. Nevladine organizacije upozoravaju da policija ne smije najavljivati da će biti vraćeni otkuda su došli, već da mora poštivati zakon i svakog od njih uz pomoć prevoditelja upoznati s pravima.

Uz angažman čak 22 ambulantna vozila svih 67 izbjeglica, među kojima su bila i tri desetgodišnjaka zbrinuti su u subotu navečer u rekordnom roku od dva sata u tri hrvatske bolnice i – što se zdravstva tiče – posao je skoro obavljen.

"Na sreću, nitko nije životno ugrožen. Većina je jučer otpuštena iz bolnice, a preostalih nekoliko će biti danas i sutra otpušteni iz bolnice", naveo je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Danas su iz bolnice u Novoj Gradiškli otpuštena četiri migranta, a peti je zadržan zbog tegoba u trbuhu za koje liječnici misle da su mu otprije. Njih je pred puštanje iz bolnice posjetio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

Po izlasku iz bolnice ponovo ih preuzima policija u sisačkom prihvatilištu za azilante.

"Sada je to struka preuzela, pa vam u ovom trenutku ne mogu ništa reći", kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Na novinarsko pitanje, on je kazao kako će oni koji apliciraju za azil biti zadržani, a da će oni koji ne ispunjavaju uvjete biti vraćeni.

Nisu jeli pet dana

Kako navode neki mediji, kombi britanskih registracijskih oznaka vozio ih je iz Bugarske prema Italiji, vozilo bi pred granicu iskrcalo migrante koji su u Srbiju i kasnije u Hrvatsku ušli preko zelene granice, a onda bi opet ušli u kombi i nastavili dalje. Nisu jeli pet dana, kazali su hrvatskoj policiji.

"Domaće zakonodavstvo i ratificirane međunarodne konvencije jasno obavezuju hrvatske vlasti kako da postupe prema izbjeglicama", kaže za naš program Luka Juranić iz inicijative Are you Syrious, povodom medijskih napisa da će izbjeglice biti odmah vraćene tamo otkuda su došle.

"To znači da – kada izbjeglica ili čovjek koji želi zaštitu neke države, kada se nalazi na njenom teritoriju - ima pravo tražiti tu zaštitu i ta zaštita mu se mora ponuditi – uz prevoditelja! Njemu mora biti jasno koja su njegova prava i da ima pravo zatražiti azil. Bez toga da mu se to napomene, i to na njegovom jeziku, nikako ga se ne može odvesti natrag do granice i poslati preko granice. To se ne može dogoditi", naglašava Juranić.

Dio migranata zadržan je u bolnici
Dio migranata zadržan je u bolnici

Postoje različita viđenja kada je kombi s izbjeglicama uopće uočen. Policija tvrdi da je pratila kombi i da je reagirala kada je ocijenila da je potrebno.

"Ovo je dokaz da je hrvatska policija uspostavila sustav koji je efikasniji od mađarske žice i svih drugih žica. Policija nadzire državni teritorij Republike Hrvatske što uključuje i granicu bez tih ekstrema kao što su žice, koja je uistinu nepotrebna", konstatirao je ministar Orepić.

Njegovi kritičari, međutim, tvrde da je – ako se namjerno tako postupalo – bio doveden u pitanje život tih ljudi.

"Mislim da je vjerojatnija priča da je to slučajno zaustavljeno od strane presretača, a ministar naprosto brani svoje ranije tvrdnje da je granica nepropusna i da je pod kontrolom", komentira kriminalist Željko Cvrtila.

Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, koja radi s tražiteljima azila sa 12 zaposlenih i pedesetak volontera, pojašnjava za naš program da je Hrvatska u politici prema ilegalnim migrantima usuglašena sa ostalim članicama Europske unije.

"Na žalost, glavna briga Europske unije i svi postupci zadnjih mjeseci, pa i godina, idu prema zatvaranju granica za sve one koji bi željeli na ilegalan i nedokumentiran način ući u EU. Isusovačka služba za izbjeglice i prije i sada i uvijek kritizira takve politike, kada je politika granica važnija od tih ljudi i kada se ne radi na otvaranju tih granica za one koji su u potrebi sigurnosti i zaštite", kaže Barun.

U Hrvatskoj je aktualno 630 tražitelja azila – u prihvatilištu u zagrebačkim Dugavama njih 530, ostali u prihvatilištu u Kutini - i svi oni su aplicirali za azil i čekaju odgovor Ministarstva unutarnjih poslova na koji se čeka u prosjeku pet-šest mjeseci.

Otkako je 2004. stupio na snagu Zakon o azilu, sada Zakon o međunarodnoj privremenoj zaštiti, 247 osoba je dobilo neku vrstu međunarodne zaštite. Od tog broja njih pedesetak već je napustilo Hrvatsku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG