Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Granić: Referendum krši Dayton, Hrvatsku zabrinjava majorizacija Hrvata


Mate Granić: Vanjskopolitički prioritet je podizanje interesa za BiH i tamošnje Hrvate

Službena Hrvatska ocjenjuje da je nedjeljni referendum protivan Daytonu i da pogoršava odnose između konstitutivnih naroda. Bosna i Hercegovina i tamošnji Hrvati, kao i podizanje interesa u međunarodnoj zajednici za BiH i tamošnje Hrvate bit će hrvatski strateški ciljevi, najavio je za RSE posebni savjetnik hrvatske predsjednice i bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. Sa aktivnostima na vanjskopolitičkom planu već se krenulo, a punim snagama će se nastaviti čim bude formirana nova hrvatska Vlada.

Hrvatsku politiku zabrinjava i majorizacija Hrvata u Federaciji BiH, a vrlo je važan i problem povratka izbjeglica, kaže Granić. On naglašava da Hrvatska snažno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin europski put, i da je temelj BIH konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda i svih ostalih građana BiH.

"Radi toga će Hrvatska biti diplomatski vrlo aktivna unutar EU i prema Sjedinjenim Državama, a jednako tako i unutar Konferencije o implementaciji mira, jer puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, za koje su odgovorni i visoki predstavnici, došlo je do slabljenja pozicije hrvatskog naroda tako da se moglo dogoditi da dva puta hrvatskog člana Predsjedništva BiH izaberu – Bošnjaci", navodi naš sugovornik.

Plakat koji poziva na izlazak na referendum, Banja Luka
Plakat koji poziva na izlazak na referendum, Banja Luka


Vanjskopolitički prioritet je podizanje interesa za BiH i tamošnje Hrvate, kaže Granić.

"Podići interes – unutar Europske unije, nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prema novom predsjedniku, novoj administraciji i novom državnom tajniku. I to je dio diplomacije... Najvažnija stvar je da je to strateški cilj i da se prema tome jednostavno treba ponašati", dodaje Granić.

S tim aktivnostima se krenulo, ali još ne u punom obujmu.

"Mora se formirati nova Vlada u Hrvatskoj da bi se moglo koristiti sve te mehanizme", ističe Granić.

Mate Granić posebno hvali predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vjerojatnog budućeg premijera Andreja Plenkovića koji je i u Bruxellesu pokazao veliki interes za stabiliziranje situacije u Bosni i Hercegovini.

"Ja sam se vrlo jasno odredio i prije nekoliko tjedana protiv ovog referenduma, da on može biti prvi korak prema onom drugom referendumu koji bi vodio do odvajanja RS od Bosne i Hercegovine. Mislim da to nije dobro, i to je jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske, svih ključnih političkih aktera. Hrvatska treba djelovati da se smire tenzije, da se više fokusiramo na odluke Vijeća Europske unije koja je dalo nalog Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo. I upravo kroz taj europski put možemo najbolje zaštititi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, ali i dobrobit svih drugih naroda", ističe Plenković.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG