Dostupni linkovi

Osuda masti na osmrtnicama Zagrepčana muslimanske vjere


Integracija islamske vjerske zajednice u hrvatsko društvo primjer koji može poslužiti drugim državama EU: Džamija u Rijeci
Integracija islamske vjerske zajednice u hrvatsko društvo primjer koji može poslužiti drugim državama EU: Džamija u Rijeci

Još nije otkriveno tko je mašću premazao dvije osmrtnice građana muslimanske vjeroispovijesti u širem centru Zagreba.Predstavnici Islamske zajednice i bošnjačke nacionalne manjine i saborska zastupnica eksjugoslavenskih manjina osuđuju ovaj događaj kao djelo pojedinca i očekuju brzo pronalaženje počinitelja.

Fotografije dviju osmrtnica Zagrepčana islamske vjere premazanih bijelom mašću, za koju se na prvi pogled pretpostavilo da je svinjska, preplavile su društvene mreže i portale u Hrvatskoj i izazvale jednodušnu osudu građana. Prva je reagirala saborska zastupnicaalbanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je podsjetila da među manjinama koje zastupa ima i onih sa velikim brojem pripadnika islamske vjeroispovijesti, oštro osudila ovaj incident i zatražila brzu reakciju vlasti i kažnjavanje počinitelja. „Još nemam povratnu informaciju od policije,“ kazala je na naš upit, podsjećajući da je Hrvatska do sada bila pošteđena ovakvih incidenata.

„Uvjerena sam da je počinitelj neki pojedinac, a ne grupa građana. I zagrebački Islamski centar naglašava kako je Hrvatska jedan od najboljih primjera kako živjeti u toleranciji, zajedno sa različitim vjeroispovijestima. Ja se duboko nadam da će nadležne vlasti tražiti i naći tko je počinitelj.“

Očitovala se i Islamska zajednica u Hrvatskoj, koja je u priopćenju kazala kako se „unatoč svim pozitivnim činjenicama, i ovakvi slučajevi mogu dogoditi i da oni najbolje pokazuju da u našem društvu ima pojedinaca kojima odgoj baš i nije jača strana. Imajući u vidu sve negativnosti ovakvog događaja, Islamska zajednica u Hrvatskoj osuđuje ovakvo ponašanje,“ stoji u priopćenju objavljenom na njihovim web stranicama.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i Koordinacije vijeća bošnjačke manjine u Republici Hrvatskoj Harun Omerbašić kaže kako osuđuje taj čin, kao i svaki čin kojim se vrijeđa nečija nacionalna ili vjerska uvjerenja.

„To je djelo pojedinca, bolesnika! Kome bi uopće palo na pamet da donosi od kuće svinjsku mast da bi to napravio?! Ili nešto što podsjeća na svinjsku mast, jer nema dokaza – nije rađeno vještačenje – da je to baš svinjska mast, ali iz svega toga simbolika je jasna. Srećom, po našem dosadašnjem iskustvu i po svemu to su izolirani slučajevi. Drago mi je da su mediji reagirali i da komentari na društvenim mrežama pokazuju da je to djelo i razmišljanje samo malog broja pojedinaca iz ovog grada.“

Hrvatska je do sada pošteđena ovakvih incidenata i ispada mržnje prema islamskim vjernicima. Jedan je franjevački svećenik zbog video-propovijedi 2015. godine u kojoj je poručio da je islam gore zlo od nacizma na traženje pučke pravobraniteljice procesuiran i pravomoćno prekršajno kažnjen zbog „povrede dostojanstva (uznemiravanja) temeljem razlike u vjeri“ po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Opća je ocjena da su ovakvi slučajevi izolirani, a da je integracija islamske vjerske zajednice u hrvatsko društvo primjer koji može poslužiti drugim državama Europske unije sa značajnijim zajednicama islamskih vjernika. „Međutim, ako ovo ne ostane izolirani slučaj, to znači da će hrvatski nacionalizam izgubiti svoju specifičnost u Europi, naime – za razliku od drugih europskih nacionalizama on nema tradicionalnu mržnju prema muslimanima,“kaže za naš program politički analitičar Žarko Puhovski.

„Onda bi to bio znak da se hrvatski nacionalizam europeizirao, što nije uvijek dobra stvar.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG