Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 184 nova slučaja, udio zaraženih u testiranju 3,39 posto


Primošten, 30. maj 2021.
Primošten, 30. maj 2021.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 184 nova slučaja zaraze korona virusom, a udio novozaraženih u broju testiranih iznosi 3,39 posto, izvijestio je u četvrtak na sjednici hrvatske Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Govoreći o o aktualnom stanju vezanom za korona virus, Beroš je rekao da pada broj zaraženih i hospitaliziranih, na bolničkom liječenju su 482 osobe, a 48 ih je na respiratoru. Bolnice postupno smanjuju kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata i prilagođavaju se uobičajenim aktivnostima i radu.

Izvijestio je i da je protiv COVID-19 u Hrvatskoj dosad cijepljeno 40,8 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze više od 616.000 građana.

Ukupno je utrošeno 1.986.929 doza cjepiva. Kako bi se dodatno olakšao pristup cijepljenju neke županije uvode inovativne načine cijepljenja pa je Virovitičko-podravska županija za ponedjeljak najavila početak radaCOVID autobusa, a i neke druge županije će tome pribjeći.

Mobilni timovi za cijepljenje će prema dogovorenom rasporedu obilaziti područja županija i boraviti u manjim mjestima. Ovaj pristup, istaknuo je ministar, orijentiran je prema ruralnim područjima, a ideja je da se stanovnicima manjih naselja, udaljenima od zdravstvenih ustanova, iziđe u susret i dođe do kućnog praga.

"Epidemiološka slika nam je sve bolja, ali to nas ne smije zaslijepiti. COVID-19 naglašava koliko smo svi međusobno ovisni u uspješnoj borbi protiv virusa, koliko je važno da svi zajedno radimo na što bržem oporavku. Cjepivo je jedini put prema stejcanju imuniteta i kolektivne sigurnosti svih građana", rekao je Beroš.

Prema podacima iz 18 od 20 županija, preminulo je sedam osoba, najviše je novozaraženih u Zagrebačkoj županiji – njih 29, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novoboljelih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG