Dostupni linkovi

Hrvatska ukida COVID potvrde, osim za bolnice i socijalnu skrb


Bašte kafića u Zagrebu, novembar 2021.
Bašte kafića u Zagrebu, novembar 2021.

U Hrvatskoj od utorka, 1. ožujka, prestaje važiti mjera obaveznog testiranja na korona virus i predočenje COVID potvrda, odnosno dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

Potvrdio je to Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Hrvatske i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"U Stožeru ocjenjuju da, s obzirom na stupanj imunosti i relativno kratko zadržavanje stranaka, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi", rekao je Božinović.

Također, neće biti potrebne niti za ulazak u poštanske urede. COVID potvrde i dalje su obavezne za ulazak u ustanove socijalne skrbi i zdravstvene ustanove.

Ukida se i obaveza da učenici i nastavnici nose maske dok su u razredu, a ostaje obaveza da ih nose dok su u zajedničkim zatvorenim prostorima.

Ostaje i obaveza obaveznog tjednog testiranja učenika brzim antigenskim testovima u njihovim domovima.

Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. ožujka na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba.

Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje covid potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od 1. ožujka ta suglasnost više nije potrebna.

Ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na sportskim natjecanjima na otvorenom, a na sportskim natjecanjima u dvoranama moguća je 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

Oporbena stranka Most i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović protivili su se obaveznim COVID potvrdama kao uvjetu za ulazak u prostore državne, regionalne i lokalne uprave.

Most je čak pokrenuo i dvije referendumske inicijative kojima se traži raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o raspuštanju Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ukidanju COVID potvrda.

Obje inicijative prikupile su po 410.000 potpisa, nešto više od potrebnih deset posto ukupnog broja svih upisanih birača, što je na dan početka prikupljanja potpisa, 4. prosinca 2021. godine, bilo 368.446 potpisa.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 198 novih slučajeva zaraze korona virusom, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 11.904.

Među njima su 1.363 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 98 pacijenata.

Unazad 24 sata preminulo je 39 osoba, a ukupno od početka pandemije 15.069 . U samoizolaciji je trenutno 8.577 osoba.

Do 27. veljače cijepljeno je 2.229.537 osoba, što čini 65,48 posto odraslog stanovništva.

XS
SM
MD
LG