Dostupni linkovi

U Hrvatskoj drugi dan za redom preko 3.000 novozaraženih koronom


Kako je prosječna dob oboljelih niža nego ranije, smanjuje se trajanje boravka oboljelih u bolnicama (na fotografiji medicinarka ispred zagrebačke bolnice u Dubravi, 2021.)
Kako je prosječna dob oboljelih niža nego ranije, smanjuje se trajanje boravka oboljelih u bolnicama (na fotografiji medicinarka ispred zagrebačke bolnice u Dubravi, 2021.)

Drugi dan za redom broj novozaraženih koronom u Hrvatskoj prešao je 3.000. U srijedu 20. listopada bilo ih je 3.162, a u četvrtak 21. listopada 3.053, brojke kakve u Hrvatskoj nisu zabilježene od vrhunca trećeg vala epidemije u travnju ove godine.

„Na udaru su u prvom redu stariji koji su u visokom riziku ako obole od korone, a njih četvrtinu nije cijepljeno”, upozorio je na sjednici hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković.

„Riječ je o oko 238.000 ljudi starijih od 65 godina. Korona virus je do sada odnio ogroman broj života i sa sadašnjom stopom smrti za koji dan ćemo premašiti brojku od 9.000 preminulih. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti i zato je odgovornost svakoga da razmisli i da slobodno donese razumnu odluku utemeljenu na znanstvenim činjenicama i da se cijepi”, poručio je premijer Plenković.

Sa jednom dozom cijepljeno je 55,46 posto odraslog stanovništva, cijepljenje je završeno za 52,18 posto odraslog stanovništva, a trećom dozom cijepljeno je do sada 2.989 osoba.

Značaj cijepljenja

Usporedbom četvrtog vala epidemije, kada je postotak cijepljenih veći nego ranije, sa prethodna dva može se zaključiti da je sada postotak oboljelih koji završe u bolnici manji nego u prethodnim valovima epidemije, što dodatno potvrđuje važnost cijepljenja, prenio je rezultate statistike ministar zdravstva Vili Beroš.

U proteklih tjedan dana, od ukupnog broja hospitaliziranih zbog covida njih 70,8 posto nije bilo cijepljeno nijednom dozom -
naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

„U proteklih tjedan dana, od ukupnog broja hospitaliziranih zbog covida njih 70,8 posto nije bilo cijepljeno nijednom dozom. U istom razdoblju na respirator je stavljeno 100 osoba, od kojih 86, dakle 86 posto nije cijepljeno nijednom dozom. Najviše novih slučajeva zabilježeno je među mladima u rasponu između 10 i 19 godina, te u dobi od 40 do 49 godina”, kaže resorni ministar.

Ministar je demantirao da će već za desetak dana i u trgovačkim centrima biti obavezne covid-potvrde.

„Sve su mjere na stolu i u optimalnom trenutku ćemo ih primijeniti”, kazao je.

Solo stavovi člana Znanstvenog savjeta Vlade

Drugi slučaj koji – kako se Beroš izrazio - „zbunjuje javnost“ su solo istupi člana Znanstvenog savjetaVlade Hrvatske Gordana Lauca, koji je nakon sastanka Savjeta 20. listopada na društvenim mrežama objavio kako je stav Savjeta da su cjepiva „loša zaštita od zaraze“, a takvo "izlijetanje" mu nije bilo prvo.

„Stav Savjeta je upravo suprotan”, kazao je Beroš na konferenciji za novinare u Vladi.

„Ja sam upozorio sve koliko je važno da djelujemo unisono, da šaljemo jasne i jednostavne poruke i da ne zbunjujemo građanstvo. Međutim, svatko ima pravo na svoje stajalište”, ustvrdio je Beroš novinarima.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata traže odgovornost člana vladinog Savjeta Gordana Lauca i tvrde kako "smo zbog takvih izjava izgubili ljude koji bi se cijepili“.

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu prava pacijenata nisu tako dobrohotni prema Laucovim ispadima, jer tvrde da one dodatno odvraćaju ljude od cijepljenja.

„Ako netko nešto nije siguran, onda treba šutjeti dok nema 'evidence based' podatke (medicinske podatke koji se temelje na dokazima) koje će predstaviti javnosti. O tome se onda ne govori javno, nego u četiri zida. Ako se sumnja u bilo što, ako nisu sigurni, to ne mogu iznositi javno. Mi zahtijevamo odgovornost, jer smo i zbog takvih izjava izgubili ljude koji bi se cijepili“, kazala je za Radio slobodna Europa (RSE) Jasna Karačić iz Udruge.

Oboljeli kraće ostaju u bolnicama

Kako je prosječna dob oboljelih niža nego ranije, smanjuje se i trajanje boravka oboljelih u bolnicama.

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu Dubrava Ivica Lukšić kazao je novinarima kako je u četvrtom valu zamjetan kraći boravak pacijenata na bolničkom liječenju, pa se broj dana hospitalizacije sa 12,5 u trećem valu smanjio na 7,2 dana u četvrtom valu.

"Imamo kraći boravak u bolnici jer se radi o mlađim bolesnicima bez komorbiditeta, koji se brže oporavljaju. Pritom su preko 80 posto hospitaliziranih necijepljeni, među njima i najteži bolesnici", kaže Lukšić.

Prema podacima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, u Hrvatskoj je13.717 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. Među njima je 975 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 127 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Do četvrtka (21. oktobra) je ukupno testirano 3.004.531 osoba, od toga 10.811 u posljednja 24 sata. Udio pozitivnih među testiranima je 28,24 posto. Najviše je novih slučajeva u Zagrebu – 696, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 325 i Primorsko-goranskoj županiji – 241.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 21. listopada ukupno je zabilježeno 436.189 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 8.968 preminulo, ukupno se oporavilo 413.504 osoba od toga 1.314 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 22.699 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG