Dostupni linkovi

Više žena u upravama kompanija u Hrvatskoj u 2022.


Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća. (Foto: Zagreb 4. studeni 2021.)
Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća. (Foto: Zagreb 4. studeni 2021.)

Najnovije istraživanje kompanije Selectio pokazuje da je porastao broj žena u upravama hrvatskih kompanija izlistanih na burzi, i da se smanjio postotak kompanija koje nemaju nijednu ženu u upravi.

Porast udjela žena na upravljačkim pozicijama je izravno vezan uz poboljšanje ukupnog položaja žena u društvu, ocjenjuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iako je postignut napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, stakleni strop za žene još uvijek postoji u mnogim industrijama i organizacijama, pokazuju najnoviji podaci po Selectio indeksu žena, koji mjeri udio žena u upravama tvrtki izlistanih na hrvatskim burzama.

Ove godine on iznosi 22,2 posto što je za 9,36 postotnih poena više u odnosu na prošlu godinu. U 2021. godini taj je indeks bio 20,3 posto, a godinu ranije - 2021. godine – iznosio je 16,01 posto.

Autor istraživanja Selectio, je hrvatska kompanija za upravljanje kadrovima, a Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner u toj kompaniji u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) objašnjava zašto je to važno, u prvom redu za kompaniju samu.

"Miješani muško-ženski timovi donose raznolikost razmišljanja i sagledavaju poslovanje iz raznih kutova. Ako je svakom poslovanju bitan profit i rast, onda sam sigurna da to pridonosi i boljoj i kvalitetnijoj komunikaciji i rastu", procjenjuje Lara Šubić Šuša.

Korak ka ravnopravnijem društvu

Porast broja žena u upravama poduzeća pozdravlja u izjavi za RSE i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena Hrvatske Ivana Radić, podsjećajući da se žene bolje snalaze u kriznim situacijama.

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena
Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena

Ona ocjenjuje da je dobro što su se žene počele boriti za svoju poziciju u poslovnom svijetu.

"Mislim da smo postale svjesnije da možemo, premda je naš način drugačiji nego muški način. Mislim da lagano krećemo u smjeru u kojem želimo, a to je da imamo ravnopravnije društvo i više različitih pogleda na vođenje, na poslovanje i uopće na samo društvo", kaže Ivana Radić.

Također, postotak tvrtki izlistanih na hrvatskim burzama koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 9,57 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu, pa ih je sada 33,3 posto. Godinu ranije bilo ih je 42,9 posto.

Stakleni strop postoji i dalje

Međutim iz Selectia upozoravaju da - iako je postignut napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, stakleni strop za žene(pojam koji se koristi kada se govori o sprječavanju napredovanja žena na više hijerarhijske razine na radnom mjestu) još uvijek postoji u mnogim industrijama i organizacijama.

Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća.

Iako se broj žena u upravama povećao, smanjio se broj društava s predsjednicom uprave za jedno društvo u odnosu na prošlu godinu. Ove godine četiri društva imaju predsjednice koje su ujedno i jedine članice uprave, a to su Brodogradilište Viktor Lenac, Ericsson Nikola Tesla , FTB Turizam i Podravka, dok Podravka dodatno ima i 40 posto žena u upravi.

Direktiva Europskog parlamenta

Europski parlament je 22. studenog prošle godine nakon 10 godina odgađanja donio Direktivu o ženama u upravnim odborima, koju će morati primijeniti sve države članice.

Do 30. lipnja 2026. godine sva trgovačka društva u Europskoj uniji uvrštena na burze morati će osigurati da najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimaju žene.

Ivana Radić pozdravlja ovu Direktivu, kao dobrodošlu, ali i nužan vjetar u leđa ženama u borbi za ravnopravnost.

"Mislim da je to sjajna odluka, jer neke žene uopće nikada ne bi ni došle u poziciju da na temelju svojih znanja i vještina dođu u upravu tvrtke", ocjenjuje Ivana Radić.

Lara Šubić Šuša ne očekuje da će - usprkos tome što je provedba Direktive obavezna – promjene biti nagle.

"Ne možete zaposliti ženu ili muškarca jednostavno tako, bez procjene i bez razvoja karijere, neovisno radi li se o menadžerskoj ili nemenadžerskoj poziciji", upozorava naša sugovornica.

"Za to je potrebna i podrška institucija, ali i razvoj i sazrijevanje društva, od podrške u smislu vrtića i roditeljstva do visokoškolskih ustanova da i oni promiču ravnopravnost", ocjenjuje Lara Šubić Šuša.

Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner
Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner

Ona podsjeća da su među novodiplomiranim osobama u Hrvatskoj 60 posto žene, pa nije problem da kvalificiranih žena na tržištu manjka.

Hrvatska i dalje zaostaje

Istraživanje Selectia upozorava i na europski kontekst, za kojim Hrvatska usprkos pozitivnim trendovima zaostaje.

Svih 100 najznačajnijih tvrtki na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi, a zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report za 2022., je 39,6 posto i pokazuje trend daljnjeg rasta.

Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2021., udjel žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 31,6 posto, pa tako Hrvatska još uvijek kaska za europskim prosjekom za skoro 10 postotnih poena.

Selectio ipak primjećuje pozitivan trend u zapošljavanju - blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje. Isto tako, u većem broju primjećuje se pozitivnu diskriminaciju u korist žena za funkcije višeg menadžmenta.

Ocjena pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za ravopravnost spolova Višnja Ljubičić je na upit RSE kazala kako ona u okviru svojih godišnjih izvješća o radu analizira udio žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja u čiju svrhu prikuplja i obrađuje podatke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

"Porast udjela žena na upravljačkim pozicijama je izravno vezan uz poboljšanje ukupnog položaja žena u društvu s obzirom da načelo ravnopravnosti spolova teži k tome da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, a što se odnosi i na poslovni sektor, kako u horizontalnoj tako i vertikalnoj dimenziji", ocijenila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG