Dostupni linkovi

Dječja predstava iz Terezina u Jasenovcu


Na četiri predstave  u petak 1. listopada i i subotu 2 . listopada u Spomen-području Jasenovac  predstavu će pogledati 500 učenika  iz 10 hrvatskih osnovnih škola.
Na četiri predstave  u petak 1. listopada i i subotu 2 . listopada u Spomen-području Jasenovac  predstavu će pogledati 500 učenika  iz 10 hrvatskih osnovnih škola.

“Došli smo ovdje kako bi učenici razvijali kulturu sjećanja na ovom području na kojem su vođeni mnogi ratovi i pale mnoge nevine žrtve”, kazao je za Radio Slobodna Europa (RSE) ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Lučko Pavo Simović.

Pedesetak učenika osmih razreda i nekoliko nastavnika iz te škole bit će u subotu među publikom u Spomen-području Jasenovac na dječjoj operi “Brundibar” u izvedbi malih Zagrepčana, koja tako na izravan način povezuje nacistički konclogor Terezin, gdje je bila izvođena, i ustaški konclogor Jasenovac u kojem će u petak i subotu biti održane četiri predstave.

“Bitno je da kroz ove lekcije iz povijesti, ako tako možemo reći, sa lica mjesta gdje su se događali ti nesretni događaji učenici ponesu nešto što je jako bitno - poštivanje dostojanstva svake osobe. Bez obzira na različitosti, da smo svi jednako vrijedni i važni, i da je život svakog čovjeka jednako vrijedan i dragocjen, bez obzira kojem narodu pripadao, kojoj vjeri ili kojoj kulturi”, kazao je Simović.

“Brundibar”, češki sleng za bumbara, dječja je opera o siromašnoj djeci koja žele nabaviti mlijeko za bolesnu majku, u čemu ih ometa ulični zabavljač Brundibar. Međutim, priču izravno napisanu sa sretnim krajem je režiser Krešimir Dolenčić dopunio tragičnim završetkom, otpremanjem raspjevane djece u smrt, kao što se doista u stvarnosti i dogodilo.

Naime, “Brundibar” je bio napisan za djecu iz židovskog sirotišta u Pragu, i ona su ga izvodila nakon što su svi 1942. godine odvedeni u nacistički logor smrti Terezin, a potom su odvedeni u Auschwitz, gdje su gotovo svi završili u plinskim komorama.

Na četiri predstave u petak 1. listopada i i subotu 2 . listopada u Spomen-području Jasenovac predstavu će pogledati 500 učenika iz 10 hrvatskih osnovnih škola.

Opera, koju sada izvode mali Zagrepčani, i ovo gostovanje projekt su zagrebačkog Festivala suvremenog židovskog filma – Festivala tolerancije i zagrebačkog Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. O predstavi za RSE govori voditeljica edukativnog programa Festivala tolerancije Katarina Juras.

“Najvažnija poruka koju “Brundibar” daje jest da se samo zajedno možemo boriti protiv tiranije i rasizma i da samo zajedno možemo raditi na promociji tolerancije, kako bismo izgradili bolju budućnost. Upravo zajedništvo je najvažnija poruka ove opere. Ova bajkovita priča nosi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida”, kaže Katarina Juras.

U Javnoj ustanovi Spomen-područje (JUSP) Jasenovac pozdravljaju gostovanje ansambla “Brundibara” sa četiri predstave.

“Drago nam je da će se ova opera za djecu, tematski vezana za stradanja djece u logorima za vrijeme holokausta, izvesti u Spomen-području, i drago nam je da će školske grupe koje dođu na predstavu imati priliku i uz stručno vodstvo obići Memorijalni muzej”, kazao je za RSE ravnatelj JUSP Jasenovac Ivo Pejaković.

On je podsjetio da je jedna od najvažnijih komponenti djelatnosti JUSP-a edukativna djelatnost.

“Ono što mi kao ustanova i kao memorijalni muzej želimo je da što više školskih grupa iz Hrvatske i drugih zemalja dođe u Spomen-područje Jasenovac, razgledaju memorijalni muzej i prođu radionice koje se odnose na povijest ovog mjesta i sjećanje na žrtve koje su u logoru ubijene. Zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenut je projekt kako bi se što više školskih grupa dovelo u Spomen-područje, međutim tada je krenula pandemija. Očekujemo da će se – čim se situacija malo normalizira – škole opet u većem broju vratiti u posjete Spomen-području Jasenovac”, vjeruje ravnatelj Pejaković.

Učenici i nastavnici u Spomen-području Jasenovac
Učenici i nastavnici u Spomen-području Jasenovac

Na četiri predstave gledatelji će biti petstotinjak učenika i njihovi nastavnici iz desetak osnovnih škola iz niza hrvatskih gradova i mjesta – Zagreba, Jasenovca, Čakovca, Popovače, Sirača, Komareva, Gundinaca...

Ravnatelj Simović uvjeren je u pozitivan učinak ove i sličnih posjeta.

“Ako uspijemo kod učenika razviti da se više međusobno uvažavamo i poštujemo, sigurno je da onda stvaramo jedan ljepši i bolji svijet. Ono što se dogodilo u prošlosti ne možemo promijeniti, ali iz nje moramo učiti kako bismo gradili ljepšu budućnost. Vjerujem da ćemo u budućnosti moći u ovakve projekte uključiti i veći broj učenika”, optimističan je Simović.

Sa probe predstave 'Brundibar'
Sa probe predstave 'Brundibar'

Osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića, iza uprizorenja „Brundibara“ stoje i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, djevojački zbor “Zvjezdice” s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibar. Scenografiju su izradili student Akademije likovnih umjestosti u Zagrebu.

Program se izvodi pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a projekt je sufinanciran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške), te uz potporu Grada Zagreba i podršku JUSP Jasenovac, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Jadran filma d.d.

Prema podacima Spomen-područja, u ustaškom logoru Jasenovac je ubijeno ili umrlo od posljedica bolesti, gladi i neljudskih uvjeta života 20. 101 dijete do 16 godina, od toga 12.683 srpske djece, 5.608 romske, 1.601 židovske, 140 hrvatske, 50 bošnjačke i 17 djece ostalih nacionalnosti.

U holokaustu je ubijeno između pet i po i šest milijuna europskih Židova, a ustaške vlasti likvidirale su ili poslale nacistima da ih oni likvidiraju - prema podacima United States Holocaust Memorial Museuma - preko 30.000 Židova s prostora NDH. Prema poimeničnom popisu JUSP Jasenovac, u Jasenovcu je stradalo 13.116 Židova.

Organizatori naglašavaju kako se izvedba “Brundibara” u Spomen-području Jasenovac vremenski poklapa sa obljetnicom rušenja zagrebačke sinagoge koja se nalazila u današnjoj Praškoj ulici, a čija je devastacija započela 10.listopada 1941. godine. Sinagoga, izgrađena 1867. godine, bila je glavno mjesto bogoslužja zagrebačke židovske zajednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG