Dostupni linkovi

Milanović odbacio odluku Ustavnog suda da mora odstupiti ako želi na izbore


Zoran Milanović, fotografija iz arhive, 2020. godina
Zoran Milanović, fotografija iz arhive, 2020. godina

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odbacio je odluku Ustavnog suda Hrvatske odluku da ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima ako ne podnese ostavku i rekao da ne namjerava da to uradi.

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da aktuelni predsjednik Zoran Milanović, kao nestranačka osoba na toj funkciji, ne smije biti kandidat za predstojeće izbore i ako to želi mora odstupiti s mjesta predsjednika države.

Milanović, koji je raspisao parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 17. april, objavio je prije tri dana da će biti nosilac izborne liste Socijaldemokratske partije (SDP) u prvoj izbornoj jedinici. Milanović je kazao da će se kandididovati na izborima kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a, nakon čega će biti premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je na konferenciji za novinare nakon sjednice 18. marta izjavio kako Milanović ne smije biti kandidat za zastupnika u Saboru, niti za premijera, niti na bilo koji način učestvovati u predizbornoj kampanji.

Šeparović je rekao da Milanović, ako želi da se kandiduje, prvo mora da podnese ostavku na funkciju predsjednika države, nakon čega će dužnost predsjednika preuzeti predsjednik parlamenta, a u roku od 60 dana trebalo bi da budu raspisani predsjednički izbori.

Šeparović je pozvao Milanovića i SDP da postupaju u skladu sa Ustavom zemlje. Ustavni sud, dodao je, očekuje ozbiljnost od Milanovića i ostalih učesnika u izbornom procesu.

Milanović je, međutim, ustavne sudije nazvao nepismenim gangsterima, a njihovu odluku ustavnim pučem. On je u izjavi novinarima u Veloj Luci na ostrvu Korčuli rekao da će na kraju biti premijer i pozvao građane da se ujedine protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Biću kandidat na izborima, kao što bih mogao da budem i na evropskim izborima. Neću, naravno, mandat dati sebi. Šta je tu sporno, nepismeni gangsteri", upitao je Milanović koji je ponovio da neće podnijeti ostavku na mjesto predsednika da ne bi svu vlast prepustio HDZ-u.

Ukoliko Milanović podnese ostavku na mjesto predsjednika došao bi aktuelni predsjedavajući Sabora Goran Jandroković iz vladajućeg HDZ-a.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je Vlada odlučila da ih održi prije izbora u Evropskom parlamentu u junu.

Hrvatski sabor ima 151 zastupnika, od kojih se 140 bira u deset izbornih jedinica, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani koji žive u inozemstvu, a osam su pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici, što je cijela država.

XS
SM
MD
LG