Dostupni linkovi

U Hrvatskoj šest i po tisuća izbjeglica iz Ukrajine


Tempo porasta broja izbjeglica koji stižu u Hrvatsku raste (na slici: ukrajinske izbjeglice u Zagrebu, 3. mart)
Tempo porasta broja izbjeglica koji stižu u Hrvatsku raste (na slici: ukrajinske izbjeglice u Zagrebu, 3. mart)

U Hrvatsku je stiglo 6.448 izbjeglica iz Ukrajine do utorka 15. ožujka ujutro, protvrdila je za Radio Slobodna Europa (RSE) glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

I dalje ih je pretežna većina smještena privatno, ali raste broj onih koji smještaj nalaze u trajnom kolektivnom smještaju.

Iako tempo porasta broja izbjeglica koji stižu u Hrvatsku raste, za sada nema nerješivih problema, ocjenjuju u ukrajinskoj zajednici u Hrvatskoj, koja je uključena u njihov prihvat.

"Svaki problem Ukrajinaca koji su došli u Hrvatsku je riješen, i svi su na sigurnom", kazao je novinarima predstavnik ukrajinske nacionalne zajednice u Zagrebu Viktor Filima.

U Hrvatskom Crvenom križu ocjenjuju kako prikupljanje donacija u hrani, lijekovima i opremi za Ukrajince izbjegle u Hrvatsku, ali i za slanje na teren u Ukrajinu teče uspješno, a da je prikupljeno i oko 1,2 milijuna kuna (160.000 eura) novčanih donacija.

Voditelj Crvenog križa u Zagrebu Petar Penava kazao je novinarima kako je u motelu "Plitvice" pored Zagreba sada smješteno 127 ukrajinskih izbjeglica, i da posljednjih dana broj nikada nije padao ispod 100.

Taj motel posao je, službenom terminologijom, "mjesto trajnog boravka", i u njemu će boraviti svi oni Ukrajinci koji do okončanja ukrajinske krize žele ostati u Zagrebu. Ako se taj kapacitet napuni, sljedeće "mjesto trajnog boravka" za izbjegle Ukrajince u Zagrebu bit će Grad mladih u zagrebačkoj Dubravi.

Više stotina izbjeglica iz ruskom invazijom pogođene Ukrajine zbrinuto je na području tri sjeverne hrvatske županije, Varaždinskoj i Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj, a svakim danom ih pristiže sve više. U protekla 24 sata preko graničnog prijelaza Goričan u Hrvatsku je iz Mađarske ušlo 340 ukrajinskih izbjeglica, potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno se nalazi 27 ukrajinskih izbjeglica. Ipak, pretežni dio izbjeglih Ukrajinaca smještaj je našlo na Jadranu – od Istre do Dubrovačkog primorja.

Solidarnost pokazuju i hrvatski sportaši. Nakon ukrajinskih jedriličara, u Hrvatsku je stiglo 28 članova ukrajinske reprezentacije za skokove u vodu, priopćio je Hrvatski savez za skokove u vodu, dio Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Također, iz Hrvatskog boksačkog saveza javljaju kako im je stigao popis ukrajinskih boksača, koji će također privremeno utočište potražiti u Hrvatskoj.

U pomoć raseljenim Ukrajincima priskaču i sindikati.

"Svjesni golemog broja ukrajinskih izbjeglica koje su primorane napustiti svoje domove i živote nastaviti daleko od rata u nekim drugim zemljama, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) im se stavlja na raspolaganje", priopćeno je u utorak iz SSSH.

"SSSH priprema informativne materijalne na ukrajinskom jeziku s osnovnim informacijama o tržištu rada, te radnim i socijalnim pravima i pravu na organiziranje, posebno brinući o poštivanju njihovih radničkih prava i sprečavanju zloupotreba koje mogu negativno utjecati na uvjete i prava ostalih radnika u Hrvatskoj", zaključuje se u priopćenju.

Ukupno 2,95 milijuna Ukrajinaca je napustilo svoje domove od početka ruske invazije na tu državu, saopštila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u utorak, 15. ožujka.

Od toga, 1,8 milijuna je ušlo u Poljsku, a drugi su putovali u Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku, a oko 300.000 izbjeglica ušlo je u zapadnu Europu.

XS
SM
MD
LG