Dostupni linkovi

Ili Vlada odustaje od izmjena ZOR-a ili generalni štrajk


Pet sindikalnih središnjica koje okupljaju gotovo 400.000 sindikalno organiziranih radnika u Hrvatskoj izvijestilo je da je 92 posto članstva podržalo organiziranje generalnog štrajka, ako vladajući socijaldemokrati ne odustanu od najavljenih izmjena Zakona o radu.

Usprkos atmosferi malodušnosti i straha za radna mjesta, čak 92 posto sindikalno organiziranih hrvatskih radnika podržava generalni štrajk ako hrvatska Vlada ne odustane od najavljenih izmjena zakona o radu.

Od ukupno nešto preko 370.000 članova sindikata, njih gotovo 253.000 podržava generalni štrajk, izvijestio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

„Ove brojke nama daju pravo, ove brojke nama daju mandat i obvezu da organiziramo generalni štrajk protiv izmjena Zakona o radu koje su u saborskoj proceduri. Naš cilj nije grčki, ukrajinski ili bilo koji drugi scenarij, već da u Hrvatskoj prevlada – razum!“, poručio je Novosel.

Socijaldemokratski ministar rada Mirando Mrsić tvrdi da se samo izmjenama Zakona o radu može sačuvati postojeća radna mjesta, otvoriti nova i zaustaviti negativne trendove. Sindikati pak odgovaraju da će jedini efekt izmjena zakona biti fleksibilizacija radnog vremena, lakše otpuštanje zaposlenih, brisanje socijalnog dijaloga i brisanje uloge sindikata, a sve u interesu kapitala.

„Ministar Mrsić nema ni jedan jedini argument kako to misli s izmjenama Zakona o radu učiniti, a mi imamo 1001 argument da će – ako se Zakon o radu izmijeni – doći do daljeg povećanja nezaposlenosti, da se neće povećati stopa zaposlenosti , a još smo najsigurniji da se izmjenama zakona neće sačuvati radna mjesta“, naglasio je Novosel.

Mladen Novosel i Krešimir Sever
Mladen Novosel i Krešimir Sever
O Vladi i o vladajućoj većini u Saboru ovisi hoće li do generalnog štrajka doći i kada će do njega doći, poručuju sindikati. Sindikati će razgovarati sa svim parlamentarnim klubovima i apelirati da u raspravi i glasanju o izmjenama Zakona o radu ne slučaju partijsku disciplinu, već razmisle o posljedicama za sada zaposlene, ali i po posljedicama za generacije koje dolaze.

Na pitanje novinara RSE da komentira izjavu premijera Zorana Milanovića kako je pogriješio kada se pred 3 godine kao oporbeni čelnik usprotivio izmjenama Zakona o radu, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao je kako je Milanović još jednom pokazao da ova garnitura ne bi trebala biti na vlasti. „Sada se pokazalo da je on politikant koji je to napravio radi vlastite promocije“, kazao je Sever.

„Ispričavajući se, pokazuje vlastitu nevjerodostojnost kao predsjednika Vlade i moramo se upitati – koje su to još stvari koje je potpisao ili rekao, a da nije mislio, ili što je još učinio isključivo radi političke slike i prilike?!?“

On je upozorio da će – usvoje li se predložene izmjene Zakona o radu - radnici biti obespravljeni na dulje vrijeme i izloženi na milost i nemilost poslodavaca, dok će se tržište rada urušiti.

Po ocjeni predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damira Jakuša, aktualna hrvatska vlada lijevog centra svrstala se uz nesposobne poslodavce koji ne znaju kako pokrenuti proizvodnju.

Kada već Vlada i poslodavci tvrde da žele izmjenama Zakona o radu uvesti na hrvatsko tržište rada rješenja kakva već postoje primjerice u njemačkom radnom zakonodavstvu, Jakuš pita – a zašto onda domaći poslodavci svoju proizvodnju ne sele u Njemačku, već u Srbiji i BiH?

Povodom uhićenja predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, sindikalne središnjice ne žele ulaziti u njegovu moguću krivicu, jer mediji govore da ga se sumnjiči za ratno profiterstvo, ali kažu da je zbog tajminga tog hapšenja očito da se radi o pritisku na sindikate.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG