Dostupni linkovi

Hrvatska i Balkan i dalje među fokusima američke administracije


Bijela kuća
Bijela kuća
Odnos Sjedinjenih Američkih Država prema Hrvatskoj, kao i cijelom jugoistoku Europe, ostaje nepromijenjen. No, kontinuitet bi ostao i da je, umjesto Baracka Obame pobijedio republikanski kandidat Mitt Romeny – smatraju hrvatski političari i analitičari.

Ponovni izbor američkog predsjednika Baracka Obame hrvatski su građani dočekali s oduševljenjem, a zadovoljstvo nisu skrivali ni političari:

„Obožavam Obamu. Sretna sam što je pobijedio. On razmišlja kao i mi. Misli na male ljude. Misli o zdravstvu. Vjerujem da će sve dobro napraviti.“

„U njemu ima ljudskosti. On će siromašnim više pomoći, a to puno znači. Djeluje pozitivno i na Hrvatsku.“


„Mislim da će nastaviti sa reformama koje će donijeti boljitak američkom narodu ali biti i smjerokaz u razvoju evropskih socijalnih politika“, kaže predsjednik Hrvatskog Sabora, Josip Leko.

A evo što su nam rekli anketirani Zagrepčani:

„Ne znam kakve će to imati posljedice za Evropu, ali naši se više bave američkim izborima, nego našim problemima. Kao da su kod nas izbori, a ne u Americi.“

„Amerika je velika sila i njihov svaki potez je mali val na ostatak svijeta.“

„Ono što bude globalno, zahvatit će i nas. Mi smo mali i mislim da nismo toliko bitni.“


„Ne treba pretjeravati. Hrvatska nije nešto posebno u fokusu Amerike. Amerika ima sasvim dovoljno svojih problema. Za Ameriku je bitno da Hrvatska uđe u EU. Kada se misli na Hrvatsku, onda se misli na ovo područje. Amerika je nekoliko puta jasno stavila do znanja da želi stabilnu Evropu. Stabilna Evropa znači da i ovaj dio Evrope mora biti stabiliziran, iako je u tom smislu i Hrvatska interesantna“, mišljenja je sveučilišni profesor Radovan Vukadinović.

„Mislim da je nastavak politike SDA-a prema nama i prema regiji za nas vrlo važna i pozitivna. Na neki način, mi smo ostali partner SAD-a. Što se regije tiče, za nas je to važna uloga“, ocjenjuje ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić.

Hrvatska je Americi čvrst saveznik u NATO paktu i faktor stabilnosti u regiji, ističe sveučilišni profesor Ivo Banac:

„Mislim da američka politika očekuje od Hrvatske da bude zemlja koja će zastupati zapadna, američka, euroatlantska i evropska stajališta u regiji. To podrazumijeva stanovitu odgovornost i prema pitanju cjelovitosti BiH. Tu se Hrvatska baš i nije naročito iskazala.“

Washington očekuje pomoć Zagreba regiji

U emisiji Hrvatske televizije, doktor Vlatko Cvrtila, sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, također je kazao kako Amerika očekuje od Hrvatske da pomogne regiji u euro-integracijskim procesima.

„Da ne stvara nikakve zidove i prepreke u odnosu na druge države u regiji, nego da bude države koja će biti pomagač, kroz partnerske i otvorene odnose, drugim državama u regiji, upravo u onim procesima koji su važni za SAD. Više partnerstva i više stabilnosti, a to je politika SAD-a“, smatra Cvrtila.

Amerika Hrvatsku smatra partnerom još od potpisivanja Washingtonskog sporazuma 1994. godine i taj kontinuitet u odnosima će se nastaviti i u drugom mandatu Baracaka Obame – ističe neovisni vanjskopolitički analitičar, doktor Mate Granić:

„Hrvatska je bila vrlo pouzdan partner i oko BiH i oko Kosova i oko NATO operacija protiv Slobodana Miloševića, kao što je sada pouzdan partner SAD-u u Afganistanu i brojnim mirovnim operacijama.“

Američka politika, dodaje doktor Granić, očekuje i napredak gospodarskih procesa u samoj Hrvatskoj:

„Očekuje se puno više od Hrvatske u jačanju investicijske klime, u zaštiti investicija i prihvaćanju investicija.“

Doktor Banac podsjeća da je Amerika pomogla Hrvatskoj pri ulasku u NATO, a potpora, kaže, neće izostati ni pri ulasku u Europsku uniju:

„Ako se očekuje da će nekakav magični štapić iz Vašingtona osporiti traženja Slovenije pri pristupu, mislim da su to prevelika očekivanja.“

Anketirani građani takođe smatraju da neće biti prevelikih promjena u odnosu prema Hrvatskoj:

„Uvijek su Amerikanci bili uz nas. Tu je i NATO.“

„Podržali su na za NATO, za sve, pa i za Evropu, a koliko mi od toga imamo koristi, to ne znam.“

„Mislim da su to sve nijanse. Oni imaju svoju politiku koju vode bez obzira ko dođe na vlast. Mi smo mali.“

„Sigurno nismo u nekom glavnom fokusu i neke velike promjene neće biti, već guranje američkih investitora, biranje za velike poslove. Nastavit će se uređivanje državne birokracije na način koji će odgovarati američkim firmama.“

„Uvijek ista priča. Biće onako kako njima paše.“


Vojni analitičar Igor Tabak zaključuje da su Hrvatska i zemlje u regiji, još uvijek, jedno od američkih „fokusiranijih“ područja u Europi:

„Ovdje su imale dugo godina jednu vrlo aktivnu politiku. Ovdje se djelovalo i vojno i mirotvorno i na obnovi. Puno je političkog kapitala i vremena investirano u ove prostore, što za neke dijelove Evrope već duže nije slučaj. Ovo jeste jedno od područja interesa, ali to nije onaj interes koji bi čovjek očekivao na prvi pogled jer američko težište, u zadnje vrijeme, je otišlo puno dalje na Istok“, kaže Tabak.
XS
SM
MD
LG