Dostupni linkovi

Grlić Radman: Hrvatskoj u interesu stabilna i bezbjedna BiH


Gordan Grlić Radman (u sredini), hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova, u posjeti Križančevom Selu kod Viteza u centralnoj BiH, 4. januar 2022.
Gordan Grlić Radman (u sredini), hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova, u posjeti Križančevom Selu kod Viteza u centralnoj BiH, 4. januar 2022.

Hrvatskoj je u interesu stabilna i bezbjedna Bosna i Hercegovina (BiH), s obzirom na geopolitičko stanje, a položaj hrvatskog naroda je i te kako važan za stabilnost BiH, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, na početku svoje dvodnevne posjete BiH.

„Hrvatska snažno podržava sve reformske procese koji idu u smjeru promjene Izbornog zakona i kojima bi se eliminisali svi oblici diskriminacije i neravnopravnosti u izbornom procesu, da bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg“, rekao je Radman.

Prvog dana posjete, u utorak, 4. januara, hrvatski šef diplomatije je posjetio Križančevo selo kod Viteza, u srednjoj BiH.

On je položio vijenac na spomen-obilježje podignuto u mjestu gdje su u decembru 1993. godine, u napadu Armije BiH na to selo, ubijeni civili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO)

Radman je rekao da je u ovaj dio BiH došao sa porukom ohrabrenja Hrvatima koji tu žive, ali i podrške očuvanju mira i stabilnosti u cijeloj zemlji, kao i evropskom putu BiH.

„Ovdje su stradali nevini ljudi i ovdje se dogodio strašan zločin jer su ubijeni starci, žene i djeca. Svaki zločin, ko god da ga je počinio, mora biti sankcionisan“, izjavio je Radman novinarima, prenosi SRNA.

Prema podacima Udruženja porodica poginulih i nestalih branitelja u srednjoj Bosni, 34 osobe su pronađene ubijene na kućnom pragu, dok su tijela 30 zarobljenika naknadno razmijenjena.

Pred Sudom BiH u toku je postupak za ubistva najmanje 12 pripadnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine.

Hrvatski ministar vanjskih poslova posjetio je i Franjevački samostan sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori kod Travnika.

Drugog dana boravka u BIH, Gordan Grlić Radman u srijedu, 5. januara, u Sarajevu će se susresti, kako je najavljeno, sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Pored toga, razgovaraće i sa Vinkom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije.

U srijedu poslijepodne hrvatski ministar vanjskih poslova u Mostaru, na jugu BiH, sastaće se sa gradonačelnikom Mariom Kordićem, te lokalnim predstavnicima katoličke crkve.

Posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Bosni i Hercegovini je druga zvanična posjeta nekog predstavnika Vlade Hrvatske u posljednje dvije sedmice.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, je boravio u Sarajevu, polovinom decembra, kada se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoranom Tegeltijom.

Tada je dogovorena zajednička sjednica Vijeća ministara BIH i Vlade Hrvatske u prvom kvartalu 2022.godine u Zagrebu, te privredni forum koji bi se trebao organizovati u Sarajevu.

Sedam dana nakon posjete Plenkovića Sarajevu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je trebao boraviti u Travniku, je posjetu otkazao iz, kako je rečeno, sigurnosnih razloga.

"Sigurnosni razlozi su ozbiljna stvar", kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović objašnjavajući zašto je 19. decembra u posljednji trenutak otkazao svoje učešće na obilježavanju 28. obljetnice dolaska humanitarnog konvoja za Novu Bilu u srednjoj Bosni, Bosna i Hercegovina (BiH).

Konvoj za Novu Bilu, mjesto nedaleko od Travnika, bila je humanitarna akcija u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Tokom akcije krajem prosinca 1993. godine oko 100 kamiona hrane, medicinskih potrepština i ogrjeva stiglo je u "džep" pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Vitezu i okolici, koji je bio okružen Armijom Republike Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG