Dostupni linkovi

Hrvatska granica: Kamioni i dalje u kolonama na Bajakovu


Gužva na granici, Bajakovo, foto: rtl.hr
Gužve kod ulaska kamiona u Hrvatsku iz Srbije na graničnom prijelazu Bajakovo su u srijedu manje nego proteklih dana. Prijevoznici nemaju dojava o gužvama kod ulaza kamiona iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Krivac za probleme je loša koordinacija, kažu poznavatelji, a hrvatska policija i carina su svoj dio posla obavili dobro.

Treći je dan hrvatskog članstva u Europskoj uniji, a granični sustav se i dalje uhodava. I dalje se na ulaz kamiona u Hrvatsku na Bajakovu čeka u koloni dugoj 7 do 8 kilometara, kolika je kolona bila i u utorak, ali je cijeli proces mnogo brži. Pročelnik Carinarnice Osijek Davor Petović je u ranim poslijepodnevnim satima obišao Bajakovo i za naš radio kaže:

„Uspjeli smo postići normalnu propusnost graničnog prijelaza Bajakovo onako kako je ona bila prije ulaska Hrvatske u EU. Radi se punim kapacitetom i pojačanim intenzitetom i sve ono što bude pušteno u carinski sustav odradi se u vrlo kratkom vremenu. Od trenutka dolaska kamiona na carinski terminal, koji je inače pun, do puštanja kamiona u Hrvatsku prođe nekih 35 minuta, što je izvanredno vrijeme!“

On apelira na sve prijevoznike kojima ne treba fitosanitarna kontrola da odu na druge granične prijelaze iz Srbije prema Hrvatskoj gdje nema nikakve gužve, i najavljuje da će do četvrka navečer čekanje biti svedeno u normalne okvire. Istini za volju, dio razloga za gužvu na Bajakovu je i u tome što je Mađarska također 1. srpnja uvela novi elektronski način naplate cestarine, što je velik broj kamiona iz Grčke i Turske skrenulo prema Hrvatskoj.

Kamioni stoje na Bajakovu, ali ne i putnički prijevoz.

„Pregled osoba i dokumenata traje bez poteškoća i zastoja nema“, kaže za naš radio govori glasnogovornik vukovarsko-srijemske policijske uprave Domagoj Džugumović.

O ukupnoj situaciji na granicama za naš radio govori predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Marijan Banelli sa najnovijim informacijama s terena.

„Na graničnim prijelazima sa Srbijom stanje se popravlja, na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Doljani prema BiH bilo je samo tehničkih problema, nitko nam nije dojavio da ima problema na graničnim prijelazima prema Crnoj Gori, ali imamo problem sa Neumom – i to ne sa vozilima u tranzitu, nego imamo problem sa gužvama“, kaže Banelli.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je u srijedu ujutro za javni radio da dio problema leži u uhodavanju, dio u nepotpunim bazama podataka Europske unije, a dio u „lako ćemo“ pristupu špeditera.

„Mnogi špediteri, uvoznici i izvoznici nisu se pripremili za ulazak u EU jer su smatrali – to je hrvatska granica, tamo ćemo lako sve srediti s carinikom“, kazao je Linić.

Inače, svi naši sugovornici kažu kako je obavljeno čak 150 edukacija hrvatskih špeditera o novim okolnostima nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju, ali da očito čak ni to nije bilo dovoljno.

Banelli pak kaže da su hrvatska policija i carina u priču ušli pripremljeni, ali ne i sanitarna, fitosanitarna i veterinarska inspekcijska tijela koja i dalje rade samo jednu smjenu, i zbog toga proziva nadležne u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravlja. Nema koordinacije, a pogotovo nema odgovornosti po vertikali, kaže naš sugovornik.

„Ovdje toga nema, i to treba ispraviti! Međutim, strukture se tome protive je će onda biti izgubljeno deset šefovskih mjesta. A vidite što se ovdje događa – trpi gospodarstvo, trpi ugled Hrvatske, a nitko ne odgovara! Ti ljudi ili su znali kakva je situacija, pa su je propustili ispraviti, ili ako ih netko o tome nije obavijestio, onda te koji ih nisu obavijestili treba smijeniti“, navodi Banelli.

Da se ne pomisli da samo susjedi imaju problema u prelasku roba preko granice nakon hrvatskog ulaska u EU, dodajmo da je Dubrovnik skoro ostao bez benzina i plina, jer su INI zaboravili da im za prijelaz cisterni preko granice kod Neuma trebaju carinske plombe. Sada su ih nabavili, pa je stanje normalizirano.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG