Dostupni linkovi

Hrvatski predsjednik odlikovao direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske SAD


Hrvatski predsjednik uručuje odlikovanje Jensenu
Hrvatski predsjednik uručuje odlikovanje Jensenu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao je direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država general-pukovnika Jona A. Jensena jednim od najviših hrvatskih odlikovanja - Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

General Jensen odlikovan je za „izniman doprinos međunarodnom ugledu Republike Hrvatske i razvoju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te uspješne suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote,“ navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika.

Republika Hrvatska od 1996. godine surađuje sa Nacionalnom gardom Minnesote u sklopu američkog „State Partnership Programa“, a general Jensen je od studenog 2017. do kolovoza 2020. godine bio njezin zapovjednik.

„Znamo kakva je povijest naših odnosa s Nacionalnom gardom Minnesote. Suradnja je puno više od formalne, govoreći iz hrvatske perspektive. Ja vidim koliko našim ljudima to znači i mi želimo da tako i ostane. Siguran sam da će tako ostati“, rekao je uručujući odlikovanje predsjednik Milanović.

Primajući odlikovanje general-pukovnik Jensen zahvalio je predsjedniku Milanović kazavši kako mu je iznimno drago što je među svojim prijateljima s kojima je imao privilegiju surađivati.

„U pravu ste, ove godine je 25. godišnjica našeg odnosa i zaista mi puno znači primiti ovakvu nagradu na tu godišnjicu. U ime guvernera Minnesote i u ime generala, skromno ovo prihvaćam i ponovo vam zahvaljujem“, rekao je general-pukovnik Jensen.

General-pukovnik Jon. A. Jensen rođen je 1963. godine u Council Bluffs u Iowi. Karijeru u Kopnenoj vojci Sjedinjenih država započeo je 1982. godine kao običan vojnik, a kao oficir sudjelovao je u akcijama u Kuvajtu, Bosni i Hercegovini i u dva navrata u Iraku.

XS
SM
MD
LG