Dostupni linkovi

Hrvatski premijer traži rigorozne kazne za 'primitivce koji ubijaju žene'


U 2020. godini u Hrvatskoj je ubijeno 19 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine - osam, ilustrativna fotografija

Tuga i bijes, ali ne i iznenađenje, tako u nevladinim udrugama za ljudska prava opisuju prvu reakciju na vijest da je u utorak u trgovini usred Splita bivši partner izbo 44-godišnju ženu nožem, i da je ona umrla kada je dopremljena u bolnicu.

„Vjerujemo da progovaramo u ime brojnih žena, ne samo u Splitu, kad kažemo da smo pune ispremiješanih osjećaja tuge, ljutnje i bijesa, jer je još jedna žena smrtno stradala zbog toga jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj zbog postupaka suprotnih njegovim očekivanjima,” stoji u priopćenju splitske feminističke nevladine udruge Domine.

Mirjana Kučer iz Domina za Radio slobodna Europa (RSE) dodaje:

„Meni se čini da mi radimo korak natrag i da se vraćamo patrijarhalizaciji, tradicio nalizmu i krivom shvaćanju muško-ženskih odnosa. Ništa se u društvu ne radi da bi se promijenila ta kultura nasilja, zloupotrebe moći i posjedovanja drugog ljudskog bića”, kaže aktivistica.

Po njenoj ocjeni, problem rodno uvjetovanog nasilja nad ženama, koje prečesto završava femicidom kao ubijanjem žene - jer je žena, nije dovoljno prepoznat i na njemu se ne radi dovoljno.

„Kod femicida se radi da ga treba prepoznati kao takvog i da ga treba kažnjavati kao zločin iz mržnje. Treba izričito navesti u zakonu da – ukoliko intimni partner ubije svoju ženu – kazna treba biti uvećana jer se to onda razumije kao rodno uvjetovano nasilje, dakle kao zločin iz mržnje”, naglašava Mirjana Kučer.

To je sankcija, a rad na prevenciji rodno uvjetovanog nasilja trebao bi biti kontinuiran u obitelji, u školskom sustavu, u društvu u cjelini. Ali se to ne dešava.

„Sve polazi od građanskog odgoja, od prevencije, od toga da trebamo njegovati kulturu brige za druge i poštovanja drugog”, zaključuje naša sugovornica.

Trgovina u Splitu u kojoj je žrtva radila i dalje je zatvorena, a građani pred njom pale svijeće. Osumnjičenik je u policiji na ispitivanju.

Proračun i zaštita žena žrtava nasilja

Jučerašnja tragedija u Splitu imala je odjeka i u Saboru. Zastupnica oporbenog Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić je pred raspravu o prijedlogu proračuna u srijedu kazala kako je skrb HDZ i Vlade za žene žrtve nasilja jaka - samo na riječima.

“Istovremeno vidimo u proračunu da se za zaštitu žrtava nasilja izdvaja samo 3 milijuna kuna (400.000 eura), dok se za skloništa i stambeno zbrinjavanje izdvaja šesto i nešto tisuća kuna (80.000 eura) – još uvijek krajnje podfinancirano,” ustvrdila je Sandra Benčić

Ona je dodala da nema novaca ni za provođenje Istanbulske konvencije.

Najoštrije osuđujući ubojstvo žene u Splitu, premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je upravo on zaslužan za prihvaćanje Istanbulske konvencije u Saboru, nakon što to socijaldemokrati u pet godina na vlasti nisu željeli napraviti.

“Ali ono što ne mogu spriječiti je – spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Na žalost, za to nemam lijek. Ali imam lijek da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone koje smo već pooštrili, da sankcije budu rigorozne. A presude donose sudovi, a na njih ne mogu utjecati,” kazao je premijer Plenković u Saboru.

On je dodao da u proračunu novaca za žene žrtve nasilja ima po raznim stavkama, i to “jako puno”.

Zastupnica oporbenog liberalnog Centra Marijana Puljak najavila je ovim povodom niz amandmana na proračun.

“Na taj način nećemo samo osigurati sigurne kuće da se žene sklone od nasilja, nego ćemo novac sa besmislenih i nedovršenih projekata usmjeriti na edukaciju, dugoročno obrazovanje i dječaka i djevojčica, osnaživanje djevojčica, djevojki i žena da budu samostalne i samopouzdane, da smognu hrabrosti prepoznati i reći 'ne!' nasilnicima, na programe samozapošljavanja žena, cjeloživotnog učenja i sve one programe koji će im pomoći da budu ekonomski neovisne i emocionalno snažne”, pobrojala je Marijana Puljak.

Usmjerićemo novac iz proračuna na edukaciju, dugoročno obrazovanje i dječaka i djevojčica, osnaživanje djevojčica, djevojki i žena da budu samostalne i samopouzdane: Marijana Puljak
Usmjerićemo novac iz proračuna na edukaciju, dugoročno obrazovanje i dječaka i djevojčica, osnaživanje djevojčica, djevojki i žena da budu samostalne i samopouzdane: Marijana Puljak

Zastupnica oporbenog liberalnog Glasa Anka Mrak Taritaš najavila je da će amandmanom tražiti novac za uvođenje građanskog odgoja u osnovne i srednje škole, koji bi prevenirao rodno uvjerovano nasilje. Jer “kada se dođe do traženja sigurne kuće, to je već kraj”, kazala je.

Poziv da se nasilnike prijavljuje

Ubojstvo žene u Splitu osudili su resorni ministar socijalne skrbi Josip Aladrović i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

„Često svjedočimo da se nasilje nad ženama opravdava, relativizira i interpretira na razne načine koje dodatno viktimiziraju žrtvu. Šutnja i zatvaranje očiju pred nasiljem nije rješenje. Prijavite nasilnike! Izražavam duboku sućut obitelji preminule žrtve. Nasilnicima nije mjesto među nama!", napisao je splitski gradonačelnik na društvenim grupama.

U 2020. godini u Hrvatskoj je ubijeno 19 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine - osam. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 obilježio je krajem studenog godinu dana rada, i za to vrijeme zaprimio je preko 900 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Najbrojnije su bile žrtve nasilja u obitelji koje su pritom govorile o strahu, sramu i bespomoćnosti što ih osjećaju i o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo po njihovu dobrobit i kvalitetu života. Nacionalni pozivni centar 116 006 radi bez prestanka, 24 sata dnevno., sedam dana u tjednu.

XS
SM
MD
LG