Dostupni linkovi

Od prvog januara Hrvatska usvaja euro i pridružuje se Šengen zoni


Novčanice u eurima i kunama na slici u Hrvatskoj narodnoj banci, Zagreb, fotoarhiv
Novčanice u eurima i kunama na slici u Hrvatskoj narodnoj banci, Zagreb, fotoarhiv

Od prvog januara 2023. Hrvatska postaje članica evrozone i pridružuje se šengenskom prostoru.

Evropska komisija ocenjuje da ovo označava važnu prekretnicu u istoriji Hrvatske.

S tim u vezi, predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen (fan der Lajen) je ocenila da je ovo je veliko dostignuće za Hrvatsku, simbol njene duboko ukorenjene privrženosti EU i simboličan trenutak za evrozonu u celini.

"Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njene građane", poručila je predsednica EK.

Naglasivši da od ove nedelje građani koji voze u i iz Hrvatske mogu da putuju bez kontrole na unutrašnjim granicama, ona je ocenila da proširenje Šengena čini evropljane jačima, a Hrvatska, prema njoj, sada može u potpunosti doprineti prosperitetnijem i otpornijem šengenskom prostoru.

U saopštenju koje je izdala Evropska komisija se naglašava da je ova institucija u potpunosti podržala Hrvatsku u ova dva procesa.

"Sa Hrvatskom, 20 država članica EU i 347 miliona građana EU deliće zajedničku valutu EU. Što se tiče Šengena, ovo je osmo proširenje i prvo posle 11 godina", poručila je von der Leyen.

Ursyula von der Leyen će boraviti u Hrvatskoj, prvog dana naredne godine kako bi obeležila uspeh Hrvatske u ova dva važna procesa.

Hrvatska je postala članica Evropske unije prvog jula 2013. godine.

Od nedelje, 1. januara 2023, U Hrvatskoj će evro postepeno zameniti kunu kao valutu Hrvatske. Dve valute će se koristiti jedna uz drugu u periodu od dve nedelje. Prilikom primanja uplate u kunama, kusur će biti dat u eurima. To će omogućiti progresivno povlačenje kune iz opticaja.

Dvostruko iskazivanje cijena u kunama i eurima postalo je obavezno 5. septembra 2022. i primjenjivat će se do 31. decembra 2023. godine.

Što se tiče Šengen zone, od 1. januara 2023 ukinuće se kontrole na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama između Hrvatske i drugih zemalja u šengenskom prostoru . Vazdušna granica će biti ukinuta od 26. marta 2023., s obzirom na potrebu da se to poklopi sa datumima letnjeg/zimskog rasporeda Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA).

XS
SM
MD
LG