Dostupni linkovi

Ekolozi: Investitor tužbama za odštetu radi nezakoniti pritisak


Nevladine udruge već se gotovo dvije decenije odupiru megalomanskom projektu apartmanizacije pod krinkom izgradnje golf-terena na brdu Srđ iznad Dubrovnika. Nakon što je sud po tužbama nevladinih udruga ukinuo dozvole za projekt, izraelsko-nizozemski investitor tužio je državu i traži odštetu od pola milijarde eura. Dozvole su odmah iznova izdane. Tužene su i nevladine udruge, ali se one ne daju.

Izraelsko-nizozemski investitor Aaron Frenkel preko hrvatske tvrtke Razvoj golf, zainteresiran za apartmanizaciju brda Srđ iznad Dubrovnika pod firmom izgradnje golf-terena i pratećih sadržaja, zaslužan je među ostalim i za uvođenje najnovijih svjetskih praksi u Hrvatsku. Jedna od njih je i običaj da investitori tuže ekološke nevladine udruge koje se protive njihovim projektima.

Rujna 2016. godine sud po tužbi nevladinih udruga Zelena akcija i Srđ je naš poništava okolišnu dozvolu, sljedeće jeseni investitor u Washingtonu pokreće arbitražu protiv Hrvatske i traži odštetu od pola milijarde eura, jer da država ometa realizaciju projekta. Nevladine udruge odgovaraju kampanjom "Reket, a ne golf", tvrdeći da je arbitraža nezakonit pritisak na državu, međutim država - podsjeća u izjavi za naš program pravnik u Zelenoj akciji Enes Ćerimagić - nalaže sudu da ponovno izda gotovo identičnu okolišnu dozvolu.

"Očito je to rješenje izdano pod pritiskom arbitraže. Zbog te naše medijske kampanje investitor u kaznenom postupku tuži nas, odgovorne osobe u Zelenoj akciji i traži da nam se dosudi da mu platimo svaki po 300 dnevnih dohodaka. Paralelno s time pokreće i parnični postupak pred građanskim sudom u kojem traži odštetu. A prije nego sud odluči o toj odšteti, oni traže da sud donese privremenu mjeru kojom bi nama zabranio javno istupanje u vezi tog projekta", navodi Ćerimagić.

Enes Ćerimagić: Rješenje izdano pod pritiskom arbitraže
Enes Ćerimagić: Rješenje izdano pod pritiskom arbitraže

Ta praksa, već opisana u svjetskoj literaturi kao SLAPP (Strategic lawsuit against public participation), mogla bi ekologe koštati 30.000 eura plus kamate, sudski troškovi i troškovi odvjetnika,što bi blokiralo kompletnu njihovu djelatnost. A to je razlog zašto se takve tužbe i dižu, kaže literatura.

Ovih dana je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ničim izazvan kazao kako ne vjeruje da će projekt golfa na Srđu biti realiziran. Ćerimagić pretpostavlja da je gradonačelnik osjetio da su građani sve više protiv projekta, ali da je izjava populistička i da iza nje nema nikakvih konkretnih poteza, dok je Frankovićev prethodnik na toj funkciji Andro Vlahušić užasnut njegovom izjavom.

"Izjava da vjerujete da se to neće dogoditi, a čelni ste čovjek grada, nešto je što je u suprotnosti sa onim što hrvatska država treba raditi, što javni sektor treba raditi i de fakto potvrđuje tezu koju zastupa investitor i tvrtka Razvoj golf da su političari ili dio političara bili protiv izgradnje golfa na Srđu. Ta je izjava u korist njihovih tvrdnji", komentariše Vlahušić.

Referendum Dubrovčana o izgradnji golf-terena i pratećeg resorta na Srđu održan je 2013, ali nije uspio jer na njega nije izašao dovoljan broj birača
Referendum Dubrovčana o izgradnji golf-terena i pratećeg resorta na Srđu održan je 2013, ali nije uspio jer na njega nije izašao dovoljan broj birača

Vlahušić, koji je bio gradonačelnik s liste lijevog centra, u izjavi za naš program kaže kako ne zna zašto je investitor Frenkel tužio ekologe, ali da se kao gradonačelnik uvjerio da oni "iznose puno neistina", primjerice oko toga da će grad platiti infrastukturu Frenkelovom projektu. Ako se drugačije ne dogovori, a nije se dogovorilo, grad plaća infrastrukturu, odgovara Ćerimagić.

"To što Vlahušić govori u suprotnosti je sa zakonom. To njemu nije prvi puta da govori nešto što je u supotnosti sa zakonom. Među ostalim, pravomoćno je osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a nedavno je u dvije privatne parnice osuđen zbog klevete", podsjeća Ćerimagić.

Zanimljivo je da - za razliku od investitora koji tvrdi da je hrvatska politika sabotirala njegov projekt apartmanizacije Srđa - nevladine udruge tvrde da su Frenkelu pogodovale redom sve vlade - od Sanaderove preko Milanovićeve i Oreškovićeve pa do Plenkovićeve, a da je jedino što se promijenilo - odnos investitora prema nevladinim udrugama. Dok ih se prije nastojalo diskreditirati preko medija, sada ih se pokušava ušutkati sudskim tužbama, ali oni najavljuju da ne planiraju odustati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG