Dostupni linkovi

Hrvatska će ratificirati sporazum o granici sa BiH


Zoran Milanović
Zoran Milanović
Nakon što se već nekoliko mjeseci govori o potrebi ratifikacije sporazuma sa BiH o granici starog čak 13 godina, hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je njegovo skoro slanje u parlamentarnu proceduru.

Hrvatska Vlada će „u brzom i razumnom vremenu“ poslati u saborsku proceduru na ratifikaciju sporazum iz srpnja 1999. o granici sa Bosnom i Hercegovinom, najavio je za Hrvatski radio premijer Zoran Milanović. Sabor ne počinje sa svojim jesenskim zasjedanjem prije sredine rujna, pa se ne radi o danima, ali sigurno u pitanju nisu mjeseci, već tjedni.

Podsjetimo, radi se o sporazumu kojim vrh poluotoka Klek i dva mala otočića – Mali i Veliki Škoj – pripadaju ne Hrvatskoj, već Bosni i Hercegovini. Tuđman je znao što radi, poručio je Milanović kritičarima ovog sporazuma, u prvom redu onima iz HDZ-a.

„Bez imalo ironije i cinizma polazimo od toga da je predsjednik Tuđman – i njegov tim savjetnika – imao jako dobar uvid u to što je hrvatsko, i da su kod dogovaranja o granici vodili računa o hrvatskim interesima, baš kao što je i druga strana vodila računa o bosansko-hercegovačkim interesima. U ovom trenutku vi možete ili a) ratificirati sporazum ili b) potpuno se povući iz sporazuma i reći: idemo sve ispočetka“, istaknuo je on.

Mali Škoj, foto: politikaplus.com
Mali Škoj, foto: politikaplus.com
Dodajmo da neki eksperti dopuštaju i treću mogućnost, a to je ad hoc arbitraža. Milanović je izrijekom kazao kako mu je ratifikacija „prihvatljiva“, i da je ona u funkciji buduće izgradnje pelješkog mosta – europskim novcem, u funkciji hrvatskog prava na povijesnu utvrdu Zrin na Uni, između Hrvatske i Bosanske Kostajnice, i u funkciji podsjećanja Slovenije da ne ucjenjuje sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom.

„To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most, kao i Zrinski grad, kao i poruka nekim susjednim državama u Europskoj uniji da ono što je potpisano od legitimnih i legalnih predstavnika države treba i ratificirati. U protivnom – nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu i tako dalje... Dosta je više te uličarske politike“, poručio je premijer.

Predsjednik Ivo Josipović pak veli da građanima treba dobro objasniti zašto bi se ušlo u ratifikaciju.

„Sasvim sigurno moramo govoriti o dostupnim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli, a nisu dostupna ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja“, kaže Josipović.

Kritike

Na Milanovićevu najavu odmah je reagirao Tuđmanov nasljednik na čelu HDZ-a, predsjednik najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko, tražeći odgodu ratifikacije sporazuma s Bosnom i Hercegovinom.

„Mi predlažemo da eksperti kažu zadnju riječ. Bosna i Hercegovina je prijateljska država i mislim da u tom tonu taj problem trebamo i rješavati. Mi predlažemo osnivanje saborske komisije, dakle stručne, ekspertne komisije koja će pokušati riješiti taj problem i predložiti rješenje. Taj sporazum ne treba još ratificirati, doista ne vidim čemu sad ratifikacija nakon toliko godina“, rekao je Karamarko.
Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

I predsjednik Glavaševe stranke – Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje - Vladimir Šišljagić, inače oštro suprotstavljen HDZ-u, osudio je Milanovićevu najavu tvrdeći kako se radi o izmjeni granica, i da je tu za ratifikaciju u Saboru potrebna dvotrećinska većina.

„Ova 'Kukuriku-koalicija' na sreću nema 101 glas, jer bi u tom slučaju Hrvatska izgubila dio svog teritorija. Sramotne su Milanovićeve izjave! Kaže kako se radi samo o 'dva kamena'! Je li to govor državnika? Je li to govor čovjeka koji treba štititi hrvatske nacionalne interese? To samo pokazuje da on ništa ne razumije“, ocjenjuje Šišljagić.

Povodom HDZ-ovih kritika, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić još je ranije kazala kako je pitanje ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. prava tema za konsenzus s oporbom, na čemu HDZ cijelo vrijeme inzistira. Ona je podsjetila i da je upravo HDZ-ova vlada pred nešto više od godinu dana potvrdila privremeni režim u Malostonskom zaljevu ustrojen onako kako je predviđeno ovim sporazumom.

A na novinarski upit treba li za ratifikaciju dvotrećinska većina u Saboru, kazala je kako će pravni stručnjaci analizirati cijelu situaciju i vidjeti što je potrebno za njegovu ratifikaciju.

HDZ se još nije očitovao o tome što oni misle – je li potrebna obična ili dvotrećinska većina. Kako god bilo, sporazum će u neko doba stići na ratifikaciju u Sabor. Eksperti će reći svoje o potrebnom broju glasova. Bude li potrebna dvotrećinska većina, vladajuća koalicija mogla bi se ozbiljno pomučiti, ali nije nemoguće da uspiju dobiti potreban broj ruku. Ono što je za sada jedino sigurno jest da će „glavaševci“ vjerojatno u Saboru izvoditi cirkus. Pogotovo ako shvate da gube. Dodajmo da ovaj sporazum nije ratificiran ni u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG