Dostupni linkovi

Hrvatska će pomoći borcima iračkog Kurdistana


Ante Kotromanović i Masoud Barzani
Ante Kotromanović i Masoud Barzani

Hrvatska će se angažirati u pomoći iračkom Kurdistanu, čiji vojnici nose najveći teret u borbama na tlu sa borcima ISIL-a, dogovoreno je tokom posjete hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića glavnom gradu iračkog Kurdistana Erbilu. Istražili smo - o kakvoj bi se pomoći moglo raditi?

Hrvatska će pomoći borcima iračkog Kurdistana, a o razini pomoći odlučit će Vlada i predsjednik, potvrdio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović nakon što je na službenoj web stranici predsjedništva kurdistanske regije objavljena vijest o tome i slika Kotromanovića i predsjednika kurdistanske autonomije Masouda Barzanija.

„Nema vojnog angažmana. Kao što znate, dok smo mi bili u Kurdistanu, održan je sastanak 60 država članica koalicije u Bruxellesu, na kojem je bila i naša ministrica vanjskih i europskih poslova, gdje se razgovaralo o pomoći. Sve te zemlje će se ponovno angažirati u smislu – vidjet će što mogu napraviti najviše. Mogu vam samo reći da Nijemci dolje već imaju snage za obučavanje, a da su prisutne i druge zemlje.“

Prema priopćenju kurdistanskog predsjedništva, Kotromanović je početkom prosinca došao izvidjeti kako Hrvatska može pomoći u borbi protiv ISIL-a, i izrazio spremnost da Hrvatska pomogne u obuci pešmerga i njihovom opremanju.

Kako navode neki mediji, Kotromanović je tijekom dvodnevne posjete iračkom Kurdistanu obišao i prve crte bojišnice prema snagama ISIL-a, gdje se susreo i sa veteranima pešmerga. Inače, Kotromanović je hrvatski ratni veterani ratni zapovjednik 126. sinjske brigade Hrvatske vojske.

O čemu se u stvari radi oko tog posjeta i oko hrvatsko-kurdske suradnje? „Hrvatska ima vrlo dobru suradnju s iračkim Kurdistanom –od sigurnosne razine, preko razminiranja, do prerade nafte iz tog područja u hrvatskim rafinerijama. Tuse Kotromanovićeva posjeta dobro uklapa, jer Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi kurdskim snagama na terenu koje se bore s ISIL-om“, kaže za naš radio analitičar portala „Obris – obrana i sigurnost“ Igor Tabak.

„Dakle, mi možemo ondje sudjelovati slanjem opreme. To može biti oružje, ali može biti i druga vojna oprema. Hrvatska ima i nešto sitno vojne industrije. Dakle, budući da Kurdistan - uz sve svoje sigurnosne probleme - nije kratak s novcima, tu se može i prodati, što je dobro. Ako ne sada odmah, a onda dugoročno.“

Podsjetimo - Hrvatska posjeduje više tona pješačkog naoružanja i streljiva koje je još moguće koristiti, a Oružane snage su ga proglasile neperspektivnim. Kako je njegovo neškodljivo uništavanje jako skupo, i to je jedan od razloga za njihovo potencijalno doniranje. Do sada je izvjesna količina pješačkog naoružanja donirana Afganistanu,nedavno je kontingent naoružanja otišao i u afričku državu Mali, a dio rashodovanog hrvatskog oružja kojeg je kupio Jordan završio je i u Siriji.

Osim toga, Hrvatska vojska prisutna je u misijama na puno mjesta gdje se vode sukobi donekle slični onom između peršmerga i ISIL-a, naglasio jeTabak.

„Mi možemo naći ljude koji su stručni, koji mogu pomoći u organizaciji, koji mogu pomoći u obuci ljudi, koji mogu pokazati kako se rabi ta neka tehnika. To su sve stvari koje su iračkom Kurdistanu jako zanimljive, i to definitivno otvara mogućnost i dodatne suradnje i dodatnog poslovanja.“

Hrvatska ima iskustva s obukom vojnika iz tih prostora, podsjetio je Tabak.

„Naime, mi smo do sada radili s Irakom. Iračani su bili ovdje u Hrvatskoj, u Zagrebu. Mi smo radili njihovu obuku ovdje. To je vrlo jednostavno ponovo pokrenuti. Dakle, to su sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju hrvatskom ministru obrane, pa nije čudo da ga se vrlo srdačno dočekalo u Erbilu.“

XS
SM
MD
LG