Dostupni linkovi

U Hrvatskoj besplatna vakcinacija za hrvatske državljane iz BiH


Andrej Plenković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je na svom twiter nalogu da se hrvatski državljani iz BiH mogu besplatno vakcinisati u Hrvatskoj.

˝Donijeli smo odluku kojom omogućujemo svim hrvatskim državljanima, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje, da se cijepe. To znači da se u Hrvatskoj mogu cijepiti besplatno Hrvati iz BiH i iz drugih zemalja, kao i strani državljani koji se zateknu na teritoriju RH˝, naveo je Plenković na twiter nalogu.

Plenković je istakao i kako je više od 92 odsto preminulih od ili sa COVID-19 starije od 60 godina, te da je Hrvatska nabavila vakcine kojima će spriječiti dalje smrtne ishode.

“Sada kad imamo cjepivo, koje je svima dostupno, nema razloga da više itko premine od COVID_19. Pozivam sve, a osobito starije i kronične bolesnike, da se cijepe. Sada je trenutak za cijepljenje”, naveo je Plenković na svom twiter nalogu

U petak (16. juna) u Bosnu i Hercegovinu (BiH) je stiglo 140.000 doza vakcina protiv korona virusa kompanije AstraZeneca koje su donacija Republike Hrvatske.

Preciznih podataka o broju vakcinisanih građana BiH, kojih prema posljednjem popisu ima 3,5 miliona nema. U nedostatku vakcina veliki broj građana BiH odlučio se vakcinisati u susjednoj Srbiji koja je to omogućila i stranim državljanima.

XS
SM
MD
LG