Dostupni linkovi

Hrvatska: Banke prvostupanjski osuđene zbog kredita u „švicarcima“


Zagrebački Trgovački sud je prvostupanjskom presudom presudio u korist oko 100.000 korisnika kredita u švicarskim francima koji su tužili osam hrvatskih komercijalnih banaka zbog primjene valutne klauzule i jednostrane promjene kamatne stope. Time je – kaže se u presudi – prekršen Zakon o zaštiti potrošača i povrijeđena su njihova prava. Odvjetnici tužitelja su zadovoljni, ali očekuju žalbu banaka.

Prva kolektivna tužba u povijesti hrvatskog pravosuđa, potencijalno teška između 14 i 18 milijardi kuna – dvije do dvije i po milijarde eura - prvostupanjski je završena pobjedom korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima kod osam hrvatskih komercijalnih banaka u postupku protiv tih banaka.

Prema nepravomoćnoj prvostupanjskoj presudi, bankama se nalaže da u roku od 60 dana moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Prva reakcija odvjetnice korisnika kredita Nicole Kwiatkowski je odmjerena.

Nicole Kwiatkowski
Nicole Kwiatkowski
„Radi se o nepravomoćnoj presudi i sigurno će uslijediti žalba banaka. Dakle, ostaje još Visoki trgovački sud i ovo sve skupa treba uzeti sa mirom i umjerenim oduševljenjem, jer nije još sve gotovo. U svakom slučaju, mi smo jako zadovoljni da je to na prvom stupnju tako završilo i da smo uspjeli u cijelosti, ali smo suglasni da ne radimo euforiju", kaže Nicole Kwiatkowski.

U obrazloženju presude sudac Radovan Dobronić ocijenio je kako su banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, jer ih nisu informirali u cijelosti, što je suprotno važećem Zakonu o zaštiti potrošača, i to je za posljedicu imalo neravnotežu u ugovorenim pravima na štetu potrošača.

Po ocjeni koordinatorice ekonomskog tima udruge korisnika kredita u švicarcima „Franak“ Branke Lukačević Gregić, sudac je jako dobro poentirao preveliku asimetričnost rizika i informacija u ovim transakcijama.

„Banke su imale gotovo sve informacije i gotovo ništa rizika na sebi, a potrošač, odnosno korisnik kredita nije imao gotovo nikakve informacije o rizičnosti tog proizvoda, a sav rizik je bio na njegovim leđima. Dakle, sudac je poentirao na taj dio i ja sam u ovom trenutku ponosna Hrvatica zato što nam sudstvo funkcionira i zato što je sud jako dobro ušao u materiju i jako brzo donio odluku", kaže Branka Lukačević Gregić.

Velika pobjeda malog čovjeka

Udruga korisnika kredita u švicarcima „Franak“ i udruga za zaštitu potrošača „Potrošač“ podnijele su tužbu protiv 8 hrvatskih komercijalnih banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke, zbog rata koje su se zbog jačanja švicarskog franka i dizanja kamatne stope od strane banaka pele u nebo, a čovjek bi nakon par godina otplate kredita dugovao više nego onog dana kada je kredit potpisao. Jedan od njih je Denis Majo iz Zadra, koji o presudi kaže:

Denis Majo
Denis Majo
„Za mene je ovo velika pobjeda malog čovjeka u Hrvatskoj. Napokon se pokazalo da se isplati malo aktivirati protiv ovih velikih sustava. Iako je ovo nepravomoćna presuda, to je danas i dokazano. Za mene je ovo velika stvar i veliki korak za malog hrvatskog čovjeka.“

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača „Potrošač“ Ilija Rkman, koji je i potpisao ovu tužbu protiv osam banaka, kaže za naš radio kako je ova prvostupanjska presuda paradigma koja će otvoriti novu stranicu zaštite potrošača u Hrvatskoj.

„Ovo je prvi pravi povijesni korak u obitelji Europske unije. Ovo je prva lekcija ovog suda cijelom hrvatskom pravosuđu da se može donijeti pravičnu presudu i da se može normalno provoditi zakone – kako je napisano!“, kaže Rkman.

Oko 25.000 korisnika kredita koji su svoj kredit otplatili može povrat novca – ako ova presuda bude potvrđena – tražiti pojedinačnim tužbama protiv konkretne banke. To mogu tražiti i oni koji nisu do kraja otplatili kredit .- za do sada uplaćeni iznos – a od pravomoćnosti presude rate bi im bile usklađene s presudom i manje i 40 posto.

Urednik stručnog magazina „Banka“ dr. Željko Ivanković za naš radio kaže kako ova presuda, iako nepravomoćna, ima enorman utjecaj na bankovni sustav u Hrvatskoj, jer je ona u stvari sve dosadašnje ugovore s valutnom klauzulom proglasila nezakonitima i zabranila bankama da sklapaju ugovore s valutnom klauzulom.

„Premda je to nepravomoćno , s kojom logikom bi se netko usudio i dalje sklapati ugovore u valutnoj klauzuli? Ja ne bih razumio tu hrabrost. Dakle, problem je – kako će hrvatski bankovni sustav evoluirati? On će sigurno evaluirati, u to nema nikakve dvojbe, on evoluira, ali – kako će evoluirati s obzirom na ovu presudu, to ćemo sada vidjeti", navodi dr. Ivanković.

Na burzama je prestalo trgovanje dionicama triju od osam tuženih banaka. Vlasti u prvim komentarima kažu kako je to pitanje između banaka i suda. Najracionalnije rješenje bila bi nagodba, što je sudac Dobronić i predložio, ali – za sada – na redu su banke.
XS
SM
MD
LG