Dostupni linkovi

Četvoro poginulih u nevremenu u Hrvatskoj, u Zagrebu iščupano tisuću stabala


Zagreb nakon oluje 19. srpnja
Zagreb nakon oluje 19. srpnja

Troje građana i jedan vatrogasac su poginuli u nevremenu u Hrvatskoj u sredu, 19. jula, kakvo se ne pamti desetljećima.

Prema evidenciji Ministarstva zdravstva dvjestotinjak lica je povrijeđeno.

U Zagrebu je bilo 60 ozlijeđenih, od toga desetak teže, u Slavonskom Brodu 32 ozlijeđena, u Novoj Gradiški 23.

U zapadnom dijelu Zagreba olujni vjetar srušio je jučer i dizalicu, u čijoj kabini se nalazio radnik iz Indije, koji je na sreću prošao samo sa slomljenom rukom.

Oštećeno je preko 2.000 objekata. Nevrijeme je zahvatilo 14 županija i grad Zagreb.

Najteže su pogođeni grad Zagreb i Zagrebačka županija, prsten općina oko glavnog grada Hrvatske.

Međutim, krovovi su letjeli i drugdje, vjetar je odnosio reklamne panoe, uništavao prometnu signalizaciju, obarao drveće koje je padalo na ljude, vozila i građevine. U nekoliko slavonskih općina intenzivno se radi na popravljanju vodova da se građanima vrati električna energija.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice hrvatske Vlade u četvrtak izrazio sućut obiteljima stradalih u nevremenu i najavio novčanu pomoć stradalima.

“Ovo je novi znak sve razornijih klimatskih promjena koje ne pogađaju sam Hrvatsku i Europu, nego cijeli svijet. Klimatske promjene ubrzavaju i više i brže nego što smo možda očekivali. Potrebno je da kao društvo postanemo svjesniji naše ukupne odgovornosti”, kazao je hrvatski premijer, najavivši da će se nastaviti pripreme za takve događaje u budućnosti.

Saniranje štete

U Zagrebu je normaliziran javni prijevoz, a promet teče normalno osim u zapadnom dijelu grada gdje se još uvijek uklanja velika dizalica koja je pala zbog nevremena. Radnik u kabini, Indijac, prošao je na sreću samo sa slomljenom rukom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zahvalio je volonterima koji su zajedno sa vatrogascima, Civilnom zaštitom i hitnim službama odmah jučer prionuli na čišćenje ulica i parkova.

On je izvijestio da su od olujnog nevremena oštećene brojne javne ustanove, od toga teže tri škole na području Zagreba, koje će hitno biti popravljene.

Kao ilustraciju snage vjetra, koji je bio na granici olujnog i orkanskog, gradonačelnik je iznio da je vjetar samo na javnim površinama grada Zagreba iščupao čak 1.000 stabala.

U Slavoniji na popravku cesta oštećenih u nevremenu sudjeluje i inženjerija Hrvatske vojske.

U Gradištu kod Županje zabilježena je brzina vjetra od 180 kilometara na sat, u Slavonskom Brodu 120 kilometara na sat, ali su štete i tamo velike. Grad je uveo dodatne telefonske linije za prijavu štete na privatnoj imovini.

Grad Zagreb planira također već danas objaviti web aplikaciju za prijavu šteta. Već je odlučeno da će se financijski pomoći građanima koji su pretpjeli ozbiljnije štete u nevremenu, a financijsku pomoć stradalima najavila je i država.

Vatrogasci rade na uklanjanju stabala, granja i crijepova s kolnika te na sanaciji krovišta i dimnjaka.

U Zagrebu se situacija stabilizira – grad još nije do kraja očišćen, no granje i drveće uglavnom je uklonjeno s glavnih prometnica tako da se promet u četvrtak ujutro više-manje odvijao normalnim tokom.

Sve tramvajske linije Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) voze normalno. Četiri autobusne linije voze izmijenjenom trasom, a dvije su u prekidu.

Zagrebačka policija apelirala je na građane da "koliko je god to moguće, na minimalnu razinu svede kretanje osobnim automobilima kroz uži i širi centar Grada sve dok se u potpunosti ne normalizira funkcioniranje prometne infrastrukture".

Preporuka je da se građani ne zadržavaju u parkovima, a zagrebački Zoološki vrk u parku Maksimir zatvoren je do daljnjega.

Štete su u Zagrebu tim veće, što još nisu otklonjene sve štete od potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine i onog koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju 7 mjeseci kasnije.

Tako su primjerice stradale umjetnine koje su iz Muzeja za umjetnost i obrt, koj je teško oštećen u potresu i čija je sanacija pri kraju, premještene u depo na Zagrebačkom velesajmu, a depo je u nevremenu poplavljen.

Ekipe i građani su na terenu i u drugim gradovima pogođenim orkanskim nevremenom.
Nakon nevremena otežano se vozi na pojedinim cestama u središnjoj, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dijelu Slavonije, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog posljedica nevremena za sav su promet zatvorene državne ceste Vinkovci-Županja (DC55) i Lipik-Trokut (DC47).

Pedeset inžinjeraca Hrvatske vojske poslano je na popravak ceste Vinkovci-Županja, a iz Ministarstva obrane najavljuju.

Iz Ministarstva obrane najavljuju da će poslati još vojnika na sanacije šteta od nevremena, po potrebi.

Zbog otklanjanja posljedica jakog nevremena u prekidu je željeznički promet između kolodvora Staro Petrovo Selo i Okučani. Na relacijama Vinkovci - Gunja i Vinkovci - Županja i obrnuto putnici se prevoze autobusima.

Ravnateljstvo Civilne zaštite je na upite medija zašto nije upotrijebljen europskim sredstvima nabavljeni novi Sustav za rano upozorenje i upravljanje krizama (SRUUK) odgovorilo kako se on ne koristi kada je posrijedi "narandžasto" upozorenje, a da su građani već dva dana bili upozoravani na dolazeće nevrijeme preko društvenih mreža, medija i službene stranice Civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG