Dostupni linkovi

Prvi dan škole u Hrvatskoj sa blažim mjerama


Maske nisu obavezne za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, ali za učenike viših razreda jesu (Na fotografiji učenici u Zagrebu, 7. rujan 2020. godine)
Maske nisu obavezne za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, ali za učenike viših razreda jesu (Na fotografiji učenici u Zagrebu, 7. rujan 2020. godine)

Sa epidemiološkim mjerama blažim nego godinu ranije, gotovo pola milijuna školaraca u Hrvatskoj 6. rujna vratilo se u školske klupe.

U klupe je sjelo 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola, od toga 37.000 učenika prvih razreda osnovne škole. Usprkos sve većem broju novozaraženih u Hrvatskoj, krenulo se sa nastavom u učionicama po principu “lice u lice”.

Po novom, dopuštaju se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama.

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu, već će je oni mjeriti kod kuće, a ako im bude povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Maske nisu obavezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, ali jesu za učenike viših razreda i učenike srednjih škola, ako se ne može osigurati razmak od metar i po do dva metra. Ako postoji razmak, maske nisu potrebne.

Šta kažu u Sindikatu hrvatskih učitelja?

Osnovnoškolski učitelji su među najizloženijima. Međutim, što se njih tiče, oni bez problema kreću u novu školsku godinu, ali kažu da u naputcima prosvjetnih vlasti vlada nered.

“Učitelji su ti koji moraju sve mjere obrazložiti roditeljima, no doista se ne može od njih očekivati da pomno prate kako ministar mijenja izjave iz minute u minute i na taj način radi zbrku. Bitno je da se shvati da nisu zaposlenici u školama ti koji su donijeli mjere i koji su napravili cijelu ovu zbrku, i da oni doista daju sve od sebe da godina započne na što normalniji način i da svi želimo da bude što više nastave u školama,” kaže Za Radio Slobodna Europa (RSE) glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.


Naglašava kako nisu do kraja jasne mjere oko nošenja maski i obaveze posjedovanja kovid – potvrda o cijepljenju. Učenici nose maske da se broj onih koji idu u samoizolaciju ako se netko u razredu zarazi svedu na minimum, ali razna su tumačenja kako se određuje tko će u samoizolaciju, kaže Tuškan i dodaje da cijepljeni učitelj ne mora nositi masku niti ići u samoizolaciju u slučaju pojave bolesti u razredu u kojem predaje, dok cijepljeni roditelj mora.

“Jako je puno problema, a najveći je od njih taj što izgleda da medicinska struka uz savjetovanje sa psiholozima očito nije bila ta koja je dobro promišljala o mjerama. Tako da – ne, nije spremno, nije jasno i doista nismo zadovoljni kako sve to izgleda. Drago nam je da su bar učitelji i zaposlenici ti koji će dati sve od sebe da nastavna godina bude najbolja, ali što se tiče podrške sustava i ovih uputa – stvarno jako loše,” poručuje sindikalistica.

Koliko je prosvjetnih djelatnika cijepljeno?

Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u osnovnim školama, dok je postotak cijepljenih u gimnazijama gotovo 60 posto.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin je u izjavi medijima pozvala sve zaposlene u školama da se cijepe, naglašavajući važnost nastave u učionicama i pojasnila cijepljenje djece i mladih:

“Pozivamo na cijepljenje djecu koja su sama bolesna ili imaju ukućane koji su bolesni. Osim toga, sada sa početkom školske godine razradit ćemo strategiju pozivanja maturanata na cijepljenje, učenika srednjih škola za specifična zanimanja – zdravstvenih, ugostiteljskih, trgovačkih i uslužnih djelatnosti - koji već tijekom školovanja na praksi dolaze u kontakt sa ljudima, kao i učenika smještenih u učeničkim domovima,” pobrojala je Pavić Šimetin.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, predviđena su tri modela odgojno-obrazovnoga rada u vrtićima i školama. To su odgojno-obrazovni rad i nastava u ustanovi, sa kojim se i započelo školsku godinu, odgojno-obrazovni rad i nastava na daljinu i kombinirani model.

XS
SM
MD
LG