Dostupni linkovi

Hrvati iz Srbije i Srbi iz Hrvatske: Briga i o susjedima i o komšijama


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Predstavnici Hrvata iz Republike Srbije i predstavnici Srba iz Republike Hrvatske održali su Zagrebu zajednički sastanak i poručili vodstvima obiju država da ne žele biti taoci trenutnih političkih odnosa dviju zemalja koji često oscilaraju, ovisno o dnevnim događanjima, kao što je to, u ovom trenutku, zbog oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima.

Svako poboljšanje ili pogoršanje odnosa Zagreba i Beograda održava se na položaj srpske, odnosno hrvatske manjine u tim državama, što nije dobro ni za jednu stranu.
Stoga će predstavnici obiju manjina uputiti zajedničko pismo predsjednicima i premijerima Hrvatske i Srbije i skrenuti pozornost na neophodnost unapređivanja njihova položaja, neovisno o trenutnim političkim odnosima dviju država. Zatražit će i da se čim prije sastanu i mješovita međudržavna tijela za zaštitu Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, izvjestio je predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, dr Milorad Pupovac.

„Mi Srbi u Hrvatskoj, bili bismo posebno žalosni, i nama bi se učinila nepravda ,ukoliko bi netko,pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji, zbog bilo kojeg razloga, bilo općih političkih odnosa izmedju Hrvatske i Srbije ili specifičnih razloga, kao što je izrečena presuda u Haagu, koristio kao povod za geste neprijateljstva ili lošeg tretmana prema pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji, prema njihovim institucijama ili predstavnicima.Njihova prava, njihove slobode da govore,njihove slobode da djeluju,mi doživljavamo i kao svoje pravo i svoje slobode“, kazao je Pupovac.

Trenutna atmosfera, zbog presuda Haškog suda, i u Hrvatskoj i Srbiji nije naklonjena manjinama, potvrdio je i predsjendik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine Slaven Bačić.

„Trenutno na terenu nema nekih izravnih promjena ili ekscesa, više bih rekao da je medijski stvorena neprijatnija atmosfera za pripadnike hrvatske zajednice. Mi smo uvjereni da je to samo privremeno,ali u svakom slučaju, u malim mjestima te stvari su puno opasnije nego u urbanim sredinama“, kazao je.

Pupovac naglašava da je sastanak u Zagrebu dogovoren još ljetos, nije se znalo da će pasti baš u vrijeme trenutnog pogoršanja odnosa medju dvjema zemljama i ne žele, kaže, dodatno dramatizirati atmosferu.

„Mi želimo biti aktivni u unapređivanju tih odnosa, kao što smo bili i dosada, ali, istovremeno, želimo pokazati da imamo i autonomnu poziciju i svoju volju, svoje aktivnosti i da ne želimo da ti opći politički odnosi nas drže taocima u medjusobnim odnosima.“

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, Stranke vojvođanskih Hrvata i Zavoda za kulturu Vojvodine te predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Samostalne demokratske srpske stranke, Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" i Zajednice Vijeća općina dogovorili su i poseban sporazum o međusobnoj suradnji Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske.

„Svatko je, u ovakvim i sličnim trenucima, zarobljen svojim osjećajima i svojim iskustvom,a mi smo tu zato da podsjetimo da treba voditi računa i o susjedu i o komšiji“, kazao je Pupovac.
XS
SM
MD
LG