Dostupni linkovi

Hrvatski narodni sabor pokreće projekat revitalizacije Hrvata u BiH


Demografska strategija i revitalizacija Hrvata se neće fokusirati samo na Hrvate u BiH, poručio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH pokreće projekat izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kaže kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH, prenosi Fena.

"Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi. Onda se postavlja pitanje ko će nam za 10-20 godina u Bosni i Hercegovini davati penzije i čitavu infrastrukturu razvijati", kazao je novinarima Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Za voditeljku stručne grupe na projektu izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH, Glavno vijeće je imenovalo prof. dr. sc. Mirjanu Miličević.

"Izrada ove strategije, bez obzira o kojem se narodu radi u Bosni i Hercegovini, je pravi izazov. Zadržati stanovništvo znači uvesti niz mjera, bilo privrednih, zdravstvenih, populacijskih, da bi se stanovništvo održalo", kazala je Miličević.

Dodala je kako je plan provođenje mjera na lokalnom nivou.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je, između ostalog, razmatralo i izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Više sam nego uvjeren i nemam nimalo sumnje da ćemo do kraja godine doći do izmjena Izbornog zakona u BiH", kazao je Ljubić.

XS
SM
MD
LG