Dostupni linkovi

Električna centrala na listi nacionalnih spomenika


Unutrašnjost centrale na Hridu - FOTOGRAFIJE CENTRALE NA HRIDU NAPRAVLJENE SU 07. OKTOBRA 2009.; FOTOGRAFISAO arh. EMIR SOFTIĆ, ČIJOM SMO LJUBAZNOŠĆU DOBILI FOTOGRAFIJE
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je14 dobara za nove nacionalne spomenike u BiH, a među njima se našlo i jedno dobro iz industrijskog nasljeđa.

Radi se o graditeljskoj cjelini električne centrale na Hridu, lociranoj u sarajevskoj opštini Stari grad.

Alat u hali
U spisak nacionalnih spomenika Komisija je uvrstila su zbirke umjetničkih djela Jovana Bijelića i Dževada Hoze u Muzeju Unsko - sanskog kanotona. Tu su i Mezarje Velika drveta na Stupu u Sarajevu, arheološka područja u Donjem Vakufu i Vašarovini kod Livna, nekropole sa stećcima i nišanima u Sovićima kod Jablanice i Vlahovićima kod Ljubinja.

Zapadna fasada centrale
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je, kako kaže Ljiljana Ševo, predsjedavajuća Komisije, i jednu pomalo netipičnu odluku - za nacionalni spomenik proglasila je jedan objekat iz oblasti industrijskog nasljeđa. Riječ je industrijskoj graditeljskoj cjelini električne centrale na Hridu, zapravo Dudinom Hridu, u sarajevskoj opštini Stari grad.

„Ovo je jedan od rijetkih primjera kod kojih je voda dovedena sa jahorinskoih vrela, konkretno sa Bistrice, cijevima u dužini od nekih 25 kilometara do postrojenja, i također je jedinstvena s obzirom na činjenicu da je voda korišćena istovremeno za proizvodnju električne energije i za snabdijevanje grada vodom“, kaže Ševo.
Originalna pločica sa pogonskih agregata


Električna centrala na Hridu izgrađena je 1918. godine. Trenutno je van funkcije, te je Komisija za nacionalne spomenika predložila da se ovom objektu vrati prvobitna namjena.

„Dakle, da u jednom manjem obimu prozvodi struju, a da istovremeno ima edukacijsku svrhu, odnosno da bude depadans muzeja.“

Na listu nacionalnih spomenika uvršteni su i Arhiv Tuzlanskog kantona, zgrada Oficirskog doma u Travniku, Banka na obali i Narodna - Centralna banka u Sarajevu, te graditeljska cjelina Pravoslavne crkvu u selu Drijenjani, u Popovom polju kod Trebinja. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na listu ugroženih spomenika stavila je utvrdu Vrnograč u Vrnograču kod Velike Kladuše.
XS
SM
MD
LG