Dostupni linkovi

Hrvatska zatražila izručenje Vučurevića


Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, bez datuma
Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, bez datuma
Hrvatsko Ministarstvo pravde zatražilo je od Srbije izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića protiv koga je podignuta optužnica zbog ratnog zločina na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Portparolka hrvatskom ministartsva pravosuđa Vesna Dovranić, kaže za RSE da je zahtev za izučenje Vučurevića oredat kada je ministartvo pravosuđa pripremilo svu potrebnu dokumentaciju.

"Sada očekujemo dalje korake jer je teško govoriti o bilo kom izručenju, jer je svako izručenje specifičan slučaj za sebe i teško je bilo šta prognozirati ili kalkulirati, evo, sada nam ostaje da čekamo", kaže Dovranić.

Ona podeća da je Vučurević uhapšen na osnovu poternice koju je Županijski sud u Dubrovniku raspisao još 2008. godine.

"Postoji već potrebna sudska dokumentacija i čekali smo iz Beograda još jedino odluku o ekstradicijskom pritvoru koja je Božidaru Vučureviću izrečena na Višem susdu u Šapcu. Kada je došla povrtda sa potrebnom dokumentacijom iz Beograda, mi smo mogli kompletirati sve ono što je bilo potrebno", naglasila je Dovranić

Vučurevića su na osnovi hrvatske poternice uhapsile vlasti Srbije na graničnom prelazu Karakaj, a pošto ga je ispitao istražni sudija on je zadržan u pritvoru.

Vučurevića je uhapšen na granici između BiH i Srbije, a predsednik Srbije Boris Tadić, izjavio je da je njegovo hapšenje: "čist primer funkcionisanja pravne države".

Vučurević je u više navrata rekao kako priželjkuje suđenje, a mnogi smatraju da bi mu srbijansko državljanstvo, koje nema omogućilo izbegavanje ekstradicije i suočavanje sa optužbama po kojima je septembra 1991. godine na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije, koje su uz JNA učestvovale u napadima na Duborovnik i opsadi tog grada, tokom čega je ubijena 91 osoba, dok ih 200 ranjeno.
XS
SM
MD
LG