Dostupni linkovi

Turska i Britanija obećale pomoć u izvozu žita iz Ukrajine


Lokalni radnik na farmi Vladimir odmara na njivi u blizini sela Jakovlivka nakon bombardovanja okoline Harkova, 5. aprila 2022.
Lokalni radnik na farmi Vladimir odmara na njivi u blizini sela Jakovlivka nakon bombardovanja okoline Harkova, 5. aprila 2022.

Turska je obećala da će istražiti navode da Rusija krade žito iz Ukrajine otkako su počeli invaziju na tu zemlju, a britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss ponudila je pomoć tokom "hitne" globalne krize s hranom.

Truss je 23. juna nakon sastanka u Ankari sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom rekla da globalnu krizu snabdijevanja žitom "treba riješiti u narednih mjesec dana, inače bismo mogli vidjeti razorne posljedice".

Međunarodna zajednica je apelovala na Rusiju da dozvoli izvoz ukrajinskog žita, a Kijev krivi Moskvu za blokadu njenih crnomorskih luka.

Dvije su zemlje među najvećim svjetskim izvoznicima pšenice i igraju ključnu ulogu u osiguravanju globalne opskrbe žitaricama. Smetnje u isporuci žitarica zbog ruske invazije na Ukrajinu takođe su dovele do naglog povećanja globalnih cijena hrane.

"Vrlo je jasno da ukrajinske luke moraju biti zaštićene, da mora postojati siguran prolaz za komercijalna plovila. Ujedinjeno Kraljevstvo nudi našu stručnost na svim tim frontovima kako bi osiguralo da imamo mjere kako bi žito moglo sigurno otići, ali to će zahtijevati međunarodni napor", rekla je Truss.

Cavusoglu je rekao da Turska neće dozvoliti da se na njenu teritoriju unese žito koje je ukrala Rusija ili bilo koja druga zemlja.

XS
SM
MD
LG