Dostupni linkovi

U Crnoj Gori počela vakcinacija djevojčica protiv HPV virusa


Vakcinacija (ilustracija)
Vakcinacija (ilustracija)

U Crnoj Gori je 26.septembra prvi put počela vacinacija protiv HPV (humana papiloma virus) infekcije, a prve vakcine dobijaju djevojčice od devet godina.

HPV je jedan od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, što je jedan od pet vodećih uzroka malignih bolesti žena u Crnoj Gori.

Poslednji zvanični podaci govore da je u Crnoj Gori za godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice, od čega je preminulo 46 žena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja početkom septembra.

Epidemiolozi kažu da HPV vakcinacija može pružiti zaštitu od šest vrsta raka i od genitalnih bradavica, ali da je njena glavna namjena spriječavanje obolijevanja od raka grlića materice.

Vakcine protiv HPV virusa u BiH i dalje samo uz naplatu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Vakcine se primaju u dvije doze sa razmakom od šest mjeseci i, prema podacima IJZ, njima se može spriječiti 9 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Epidemiolog IJZ Milko Joksimović kaže da je vakcina izuzetno bezbjedna, te da su ozbiljne neželjene reakcije toliko rijetke da ne mogu dovesti u pitanje vakcinacije.

On je za RTCG kazao da je vakcina djelotvnornija što se ranije primi, te da je najdjelotvornija u periodu između devete i 13. godine.

Vakcinacijom protiv HPV-a se Crna Gora pridružila oko 100 država svijeta koje tu djelotvornu i visokobezbjednu vakcinu primjenjuju već 15 godina, poručili su iz IJZ.

Od zemalja regiona na pedijatrijama i školskim dispanzerima Domova zdravlja u Srbiji, dostupna je besplatna vakcina HPV za uzrast od 9 do 19 godina.

Zdravstvene vlasti Kantona Sarajevo su omogućile za ovu godinu besplatno i dobrovoljno vakcinisanje, za djecu školskoga uzrasta .Program vakcinacije u tom kantonu će poslužiti kao model za ostale dijelove BiH.

v

XS
SM
MD
LG