Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HKP: Državne institucije onemogućuju uvid u registar poljoprivrednika


Prošlogodišnji prosvjedi poljoprivrednika, Foto: zoomzg
Prvi ljudi Hrvatske poljoprivredne komore upozorili su da im državne institucije onemogućuju da saznaju koliko se hrane uopće uvozi u Hrvatsku, ne dopuštaju uvid u registar poljoprivrednika i na druge načine štite ogromni uvoz hrane i nered na hrvatskom tržištu i tako guše domaću proizvodnju.

Iako Hrvatska poljoprivredna komora već pet mjeseci od Agencije za plaćanje u poljoprivredi traži da joj se dostavi popis poljoprivrednih proizvođača – članova Komore, što je dužna po zakonu, odgovora još uvijek nema. Iako Komora već pet mjeseci traži od Carinske uprave koju – kako kažu – uvoznici drže u malom džepu, da joj dostavi popis što se od hrane uvozi i tko je uvozi, što je također dužna po zakonu, niti tu nema odgovora.

„Ako već državne instutucije ne moraju poštivati zakone ove države, postavlja se pitanje – moramo li i mi ostali?“
kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.
Darko Grivičić, Foto: Enis Zebić

„Ja sam vas danas pozvao ovdje da javno pozovem premijerku Jadranku Kosor da kazni i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi i Carinsku upravu zato što ne poštuju zakone koje je donio hrvatski parlament, a ako to pak ne učini, onda nek se obustave postupci protiv poljoprivrednika koji su prosvjedovali na zadnjim seljačkim prosvjedima, i svih onih poljoprivrednika koji će ubuduće prosvjedovati. Jer, ako državne instutucije ne moraju poštivati ove zakone, ne vidim zašto bi to morali – 'ajde recimo tako – neuki seljaci?!“


Očito je da se štite uvozni lobiji, a uvozi se sve moguće - od žita, preko mesa do voća, i to u zemlju koja može proizvoditi svo voće osim banana, ananasa i naranči.

Lažno deklariranje

Samo se voća uvozi za 170 do 180 milijuna eura, a predsjednik Komorinog Odbora za voćarstvo Frane Ivković, i sam uzgajivač jabuka, upozorio je da se upravo sada u svim trgovačkim lancima može naći poljske jabuke koje su lažno deklarirane kao da su hrvatske.

Na naše pitanje tko je za to odgovoran, i hoće li podnijeti kaznenu prijavu što je po zakonu dužan, Ivković je odgovorio - da se boji!

„Meni se prijetilo smrću, pa prema tome ne želim se više izlagati radi toga. Za to postoje državne institucije, koje moraju voditi računa o porijeklu robe – od primitka do izlaska.“

Kad bi se napravila stvarna analiza – ja vjerujem da mi robnih zaliha možda čak i nemamo!

Frane Ivković i Damjan Bogdanović, tajnik HPK-a, Foto: Enis Zebić
RSE:
Dakle, nećete o ovome konkretnije govoriti – iz straha?

„Tako je!“

Nedavni skandal u silosima „Đakovštine“, kada se ustanovilo da manjka žita iz državnih robnih zaliha i žita što su ga uskladištili seljaci u vrijednosti od milijardu kuna - oko 130 milijuna eura , kao i vijesti o navodnom novom uvozu žita ponukali su Grivičića da zatraži ozbiljnu, a ne samo papirnatu inventuru svih silosa u Hrvatskoj.

„Kad bi se napravila stvarna analiza – ja vjerujem da mi robnih zaliha možda čak i nemamo! A ovo je pravo vrijeme da se to napravi – pred žetvu! Jer znate, poslije žetve je apsurdno to govoriti, jer će frajeri popuniti te zalihe. E sad, baš ćemo vidjeti hoće li ministar odreagirati i hoće li to napraviti. Ako se sjećate – kada je bila afera sa pšenicom u „Đakovštini“ – onda je bila najava da će se ta analiza napraviti. Ja nikada nisam čuo da je napravljena!“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG