Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoti: Kosovska vlada nema nove dokaze za demarkaciju


Afrim Hoti, stručnjak za međunarodno pravo iz Prištine, za ‚Zašto?‘ objašnjava mogući razvoj situacija u vezi Sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore iz 2015. godine, za koji vlada Ramuša Haradinaja smatra da je štetan za interese Kosova i koji je uslov za viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom.

Vlada je usvojila izvještaj nove komisije koja smatra da je ponudila nove dokaze za reviziju demarkacije i uputila ga Parlamentu na razmatranje.

  • Dokazi

Mislim da je sa međunarodne tačke gledišta ovo unutrašnji problem Kosova, jer su obje zemlje, Kosovo i Crna Gora, već potpisale sporazum o demarkaciji.

Nova vlada koju sada predvodi Ramuš Haradinaj je uspostavila komisiju koja je konačno sastavila novi izvještaj koji bi trebao predstaviti Vladi i Parlamentu nedostatke postojećeg sporazuma i dokaze koji to potkrjepljuju.

  • Problem

U ovom momentu postoje dva moguća scenarija.

Prema prvom, ako poslanici u Skupštini smatraju da novi izvještaj ne sadrži nikakve nove dokaze onda bi postojeći sporazum trebalo da bude usvojen i objavljen.

Prema drugom scenariju, za koji ne vjerujem da će se obistiniti, izvještaj bi sadržavao nove činjenice koje bi ukazale da je sporazum štetan po suverenitet Kosovo i u skladu sa novim činjenicama Kosovo bi se obratilo Crnoj Gori i u tom slučaju ovo postaje međunarodni problem.

  • Pozicija

Vjerujem i uvjeren sam da je situacija čista jer nova komisija nije našla nikakve nove dokaze koji nisu prije bili poznati i kosovski parlament bi trebao da ratificira postojeći sporazum.

U širem smislu, nova vlada pokušava odbraniti prethodnu poziciju koju su imali prije nego što su preuzeli vlast.

  • Rješenje

Mislim da je vizna liberalizacija jedan od pogodnosti koje bi došle sa ratifikacijom sporazuma.

Pored toga, mislim da je u interesu Kosova da ratificira ili da nađe rješenja za demarkaciju.

  • Napredak

U ovim okolnostima, mislim da nema drugih alternativa: ili ratificirajte sporazum ili ako imate stvarne nove dokaze koji pokazuju suprotno u odnosu na postojeći sporazum sporazum onda ih morate predstaviti.

Koliko ja znam, na osnovu sastanaka i sjednica održanih u Prištini, situacija je jasna i nadam se da ce produžiti ka ratifikaciji pa ćemo za nekoliko mjeseci dobiti viznu liberalizaciju i nastaviti sa napretkom ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG