Dostupni linkovi

Austrija će zbog ustaškog pozdrava zabraniti i simbole veterana HOS-a


Spomen-ploča sa ustaškim sloganom nakon što je 7. septembra 2017. premještena iz blizine logora Janesovac na hrvatsko spomen-područje kod Novske
Spomen-ploča sa ustaškim sloganom nakon što je 7. septembra 2017. premještena iz blizine logora Janesovac na hrvatsko spomen-područje kod Novske

Austrijska vlada odlučila je na sjednici u srijedu 1. prosinca da će na popis zabranjenih simbola ekstremističkih organizacija, na kojem su već nacistički i ustaški simboli, dodati i zastavu i grb veteranske organizacije stranačke paravojske Hrvatske stranke prava iz rata u Hrvatskoj 1990-1991 HOS (Hrvatske obrambene snage).

Na njima se nalazi ustaški pozdrav „za dom spremni“, a ustanovilo se da se, pored ustaških, i ti simboli pojavlju na blajburškim komemoracijama koje se posljednjih nekoliko desetljeća održavaju sredinom svibnja nedaleko od austrijskog gradića Bleiburga u Koruškoj.

Ovu dopunu Zakona o simbolima u priopćenju su najavile zastupnice stranke Zelenih, koja je članica vladajuće koalicije, Olga Voglauer i Eva Blimlinger, a prenose austrijski mediji. One u priopćenju veteransku organizaciju HOS-a nazivaju „fašističkom organizacijom nasljednicom ustaških Hrvatskih obrambenih snaga“.

Na sjednici Vlade tjedan dana ranije, 24. studenog grupa stručnjaka, koju je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova ovlastilo za sastavljanje izvješća o godišnjem skupu u Bleiburgu, preporučilo je austrijskoj Vladi zabranu ovog skupa.

"Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja", rekao je tada koruški pokrajinski premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranke Austrije - SPÖ) nakon što je stručno povjerenstvo svoje izvješće predalo Vladi. Austrijski savezni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je na sjednici 24. studenog podsjetio kako "nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji".

Austrijska grupa stručnjaka u svom je izvješću kazalo i kako se ova zabrana ne odnosi na "neutralnu komemoraciju ili katoličku misu".

Okupljanja na Bleiburgu održavana su na spomen pripadnika ustaških i domobranskih snaga i velikog broja civila koji su na završetku Drugog svjetskog rata sa teritorija kvislinške NDH bježali pred partizanima, kako bi se predali zapadnim saveznicima. Britanci su ih nedaleko Bleiburga zarobili i razoružali, i potom predali patizanima.

Dio zarobljenika je pušten, dio likvidiran u slovenskim šumama većinom bez suđenja, a dio je vođen na tzv. “križne putove” po Jugoslaviji duge po parsto kilometara, na kojima je bilo mnogo žrtava.

Iza 1990. godine većinu vremena pokrovitelj komemoracije, na kojoj su do prije nekoliko godina ustaški simboli bili dio uobičajene ikonografije među sudionicima, bio je Hrvatski sabor.

Ranijih godina eksperti su predlagali da se komemoracija premjesti u Hrvatsku, a mediji su, nakon prošlotjednih odluka austrijske Vlade, prenijeli neslužbene najave iz vodstva Hrvatskog sabora “da se razmišlja” o premještanju komemoracije u Udbinu u Lici.

Tamo je u svibnju ove godine održana misla za žrtve Bleiburga i križnih putova, koja je inače bila formalni povod za održavanje bleiburških okupljanja.

XS
SM
MD
LG