Dostupni linkovi

Humanitarni tv show za Haiti okupio više od 100 zvijezda


"Telethon" je otvoren nastupom Alicie Keys
"Nada za Haiti", humanitarni tv show koji je okupio više od 100 vodećih muzičkih, filmskih i TV zvijezda, ispunio je u petak udarne večernje termine više od 25 američkih televizija, u misiji prikupljanja donacija za zemljotresom devastirani Haiti.

Muzika najvećih svjetskih zvijezda služila je kao zvučna podloga za "Telethon" (telefonski maraton) za pomoć Haitiju, a prikupljanje donacija završilo je porukom rapera haićanskoga porijekla Wyclef Jeana: "Dosta potištenosti, idemo obnoviti Haiti".

Organizatori nisu odmah objavili koliko je novca prikupljeno tokom dvosatnog showa "Nada za Haiti", a donacije su nastavljene jer su telefonske linije ostale otvorene, a muzičke numere prodavane su na iTunesu.

"Telethon" je otvoren nastupom Alicie Keys, a glumac George Clooney, koji je bio domaćin događaja za Los Angeles, prvi je pozvao na donacije za humanitarnu pomoć žrtvama prošlosedmičnog razornog zemljotresa.

George Clooney
"Haićani trebaju našu pomoć. Oni moraju znati da nisu sami. Oni moraju znati da mi i dalje brinemo", rekao je Clooney.

U programu je učestvovao i CNN, čiji se novinar Anderson Cooper uživo javljao s Haitija.

"Stotine, hiljade djece u Haitiju je izgubljeno i oni traže svoje roditelje. Molim vas, pogledajte u svoje srce. Molim vas, pomozite ovoj djeci Haitija", rekla je glumica Halle Berry.

Glumaci, muzičari i druge poznate osobe odgovarale su na telefone u New Yorku i Los Angelesu, a dio tih razgovora emitovan je uživo. Među njima su bile glumice Reese Witherspoon i Julia Roberts, reditelj Steven Spielberg, pjevači Taylor Swift i Stevie Wonder, i mnogi drugi.

Veliki bokser Muhammed Ali pojavio se zajedno s komičarom Chris Rockom. Bruce Springsteen izveo je "We Shall Overcome", duhovnu himnu pokreta za građanska prava u SAD-u.

Ostali muzički izvođači bili su Shakira, Beyonce, Mary J. Blige, Coldplay, Christina Aguilera, John Legend, Justin Timberlake, Kid Rock, Sheryl Crow, Keith Urban, Jennifer Hudson, Madona, Dave Matthews i Neil Young. Bono, The Edge, Jay-Z i Rihanna također su se pridružili u pjesmi.

Među ostalim poznatim osobama, u "Telethonu" su učestvovali komičar John Stewart, te glumci Brad Pitt, Tom Hanks, Morgan Freeman, Ben Stiller, Clint Eastwood i Denzel Washington.

Show koji je predstavio MTV, prenošen je na TV mrežama CNN, ABC, CBS, NBC, FOX, Bet, CW, HBO, MTV, VH1, CMT i mnogim drugim.

Prihodi od "Telethona" namijenjeni su za organizacije Oxfam America, Partners in Health, Crveni krst, UNICEF, UN-ov Svjetski program za hranu, Zaklada Yele Haiti i Zaklada Clinton-Bush za Haiti.
XS
SM
MD
LG