Dostupni linkovi

U Hong Kongu zatvoreni aktivisti zbog zakona o sigurnosti


Policija patrolira u Hong Kongu na 25. godišnjicu predaje bivše britanske kolonije kineskoj vlasti, 1. juli 2022.
Policija patrolira u Hong Kongu na 25. godišnjicu predaje bivše britanske kolonije kineskoj vlasti, 1. juli 2022.

Tri mlada hongkonška aktivista zatvorena su u subotu, 22. oktobra, prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnuo Peking, piše AFP.

Aktivisti sada već raspuštene grupe Studentskai politizam, u dobi od 19 do 21 godine, optuženi su da su držali govore i dijelili letke u kojima pozivaju javnost na rušenje kineskog komunističkog režima.

U julu su se izjasnili krivima za "zavjeru za poticanje subverzije", prekršaj prema zakonu o sigurnosti koji je Peking nametnuo Hong Kongu.

Sudac Kwok Wai-kin rekao je u subotu da su "govornice" koje su aktivisti postavili u prometnim područjima bile "popularne" među prolaznicima i predstavljale "namjerni izazov" zakonu o sigurnosti.

"Iako nema dokaza da je iko bio potican, priroda kaznenog djela je preventivna pa ta činjenica neće umanjiti kriminalitet optuženih", rekao je Kwok.

Bivši vođa studnetske grupe, 21- godišnji Wong Yat-chin, osuđen je na tri godine zatvora, dok je drugi njen član Chan Chi-sum, također 21-godišnjak, osuđen na dvije godine i 10 mjeseci. Devetnaestogodišnji Chu Wai-ying osuđen je na dvije i pol godine zatvora.

Četvrti optuženik, 20-godišnji Wong Yuen-lam, osuđen je na do tri godine u pritvoru za mlade prijestupnike.

Kao dokaz subverzije, sudac je naveo poruke koje su se širile na sedam uličnih govornica tokom osam mjeseci, uključujući pozive na nepoštivanje protuepidemijske politike i na pripremu za nadolazeću revoluciju.

Ulične kabine s političarima i aktivistima s megafonom nekada su bile uobičajena pojava u svojevremeno otvorenom Hong Kongu.

No, gotovo su nestale jer se Kina obračunava s neistomišljenicima i preoblikuje grad prema vlastitoj autoritarnoj slici.

Lider Hong Konga John Lee ranije je inzistirao da je netačno reći da grad procesuira "verbalne zločine", budući da se ljudima sudi na temelju njihovih djela, a ne samo riječi.

Od septembra je uhapšeno 210 osoba, na temel zakona o nacionalnoj sigurnosti, a više od polovice je optuženo.

XS
SM
MD
LG