Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Traži se brisanje homofobičnih sadržaja iz hrvatskih udžbenika


Gay Pride u Zagrebu 2009.
Homoseksusalnost nije bolest, ali je homofobija ozbiljna bolest hrvatskog društva – upozorile su u povodu Međunarodnog dana homofobije i transfobije članice Lezbijske grupe 'Kontra' te zatražile od Vlade da se iz užbenika za vjeronauk izbrišu homofobični sadržaji.

Članovi Lezbijske grupe Kontra i članovi Zagreb-Pride, odjeveni u bijele liječničke kute, uručili su jutros hrvatskoj Vladi 'Recept za lijek protiv homofobije':

„Vladi treba lijek za homofobiju budući da je odobrila homofobične školske udžbenike, a na žalost, kazala je Sanja Juras, još uvijek su česti i homofobični istupi predstavnika Vlade.“


Sanja Juras iz Lezbijske grupe 'Kontra' potsjeća da se upravo 17. svibnja navršava 20 godina kako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti a u hrvatskim se školskim udžbenicima, kaže, i danas daju pogrešne informacije i navodi djecu na zaključak da je biti gay ili lezbijka -bolest:

Gay Pride Zagreb 2009
„Radi se o udžbeniku Kršćanske sadašnjosti 'S Kristom u život' za osmi razred osnovne škole. U njemu piše da je homoseksualnost 'posebno ljudsko stanje' da je ona 'nenaravna' i da se ne znaju točni medicinski i psihološki uzroci homoseksualnosti, što znači da se sugerira da se radi o anomaliji i bolesti te uči djecu homofobiji i da je seksualnost bolest, što nije točno i što su mjerodavne svjetske institucije potvrdile još prije 20 i više godina.“

Predstojnik Katehetskog uredaS plitsko-makarske nadbiskupije Josip Pereš, jedan je od autora spomenutog udžebenika 'S Kristom u život', i ne vidi u udžbeniku ništa homofobno:

„Nema ni govora o homofobičnosti. Tko god pročita taj udžbenik vidjet će da mi jednostavno te ljude prihvaćamo. Postoje mnogi kršćani, katolici, koji idu u Crkvu, a koji imaju te sklonosti. Oni nisu krivi za to i nitko ih ne može osuđivati što su takvi. Mi jednostavno razlikujemo ljude i samo ponašanje, a to ponašanje Crkva ne opravdava i za nju je takvo ponašanje –grešno.“

Predstavnici lezbijskih i gay skupina Sanja Juras:

Gay Pride Zagreb 2009
„Udžbenik je zaista skandalozan i protivan je međunarodnom i hrvatskom zakonodavstvu i očekujemo od Vlade da otkloni taj sadržaj iz školskih udžbenika.“

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač –Koritnik podsjeća da je od prošle godine u Zakon o udžebnicima uvrštena i odredba prema kojoj se svaki školski udžbenik povlači iz upotrebe ako se ustanovi da krši nečija ljudska prava, a provjerit će, kaže, i navedene pritužbe na sadržaje u udžebeniku 'S Kristom u život'. Inače, pravobraniteljica ocjenjuje kako je u Hrvatskoj zadnjih godina puno manje javnih homofobnih izjava, ali konkretna ponašanja prema drukčijima još uvijek su tužna:

„Kad vidite količinu nasilja koja se pokazuje prema drugima, s drugačijom seksualnom orjentacijom, bilo da je riječ o Zagreb-Pride-u ili izvan toga, onda mislim da još uvijek živimo u društvu koje je prilično homofobično. Ono što je danas dobro jest da policija ipak reagira i napad na homoseksualce prijhavljuje kao zločin iz mržnje.“

Većina lezbijski i homoseksualaca uglavnom skriva svoju seksualnu orjentaciju na poslu i vjerojatno zbog toga Ured za ravnopravnost spolova i nije dosad zabilježio nijednu njihovu pritužbu na evenetualnu diskriminaciju.

„Ma, oni su jako svjesni te razine homofobičnosti u društvu, tako da se u većini i ne 'otkrivaju' pa im ne možemo ni pomoći."


Marin Očajda iz Zagreb Pride-a ističe da je bilo slučajeva diskriminacije na poslu zbog seksualne orjentacije,ali da, u zadnje vrijeme, zna i za slučajeve gdje je poslodavac sa svojim kapitalom otkrio i 'prednosti' zaposlenika homoseksualne orjentacije:

„Jedan je moj prijatelj dobio posao u banci jer je poslodavcu odgovaralo da mu netko raditi od 0-24, neće se oženiti, neće imati djecu i moći će se maksimalno posvetiti tom poslu. To je isto na neki način diskriminirajuće, jer, ako je netko gay ili lezbijka, ako nema djece to ne znači da nema obitelj.“

*****
Pročitajte i ovo
Visok stepen homofobije u Crnoj Gori

Homofobija na svakom ćošku
Regija i diskriminacija gej osoba
Gej populacija traži smenu direktora Sava centra
O homoseksualnosti se ćuti...


  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG