Dostupni linkovi

U Potočarima na Dan sjećanja na žrtve holokausta potpisana muslimansko-jevrejska inicijativa za mir


Mirovnu inicijativu potpisali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen.
Mirovnu inicijativu potpisali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen.

Odavanjem počasti žrtvama Holokausta i genocida u Memorijalnom centru Potočari obilježen je 27. januar - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, na dan kada je oslobođen logor Auschwitz 1945. godine.

U Potočarima, na istoku Bosne i Hercegovine, gdje su snage tadašnje Vojske Republike Srpske počinile genocid u julu 1995. godine, održana je konferencija na kojoj je predstavljena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa u cilju promicanja međusobnog razumijevanja i dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

U inicijativi su navedene obaveze posvećene pamćenju žrtava proteklih genocida.

U deklaraciji koju su potpisali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen i vnredni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell, između ostalog stoji:

"Obavezujemo se da ćemo ovjekovječiti sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u Srebrenici kako bi buduće generacije pamtile da su ove žrtve živjele i na kakav su divljački način ubijene. Čineći to, takođe se obavezujemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se borimo protiv mržnje, antisemitizma, islamofobije, ksenofobije i drugih netrpeljivosti koje su omogućile genocide počinjene u Auschwitzu, Bergen-Balsenu, Srebrenici, Jasenovcu, Kigaliju i svim drugim mjestima užasa".

Jedan od potpisnika ove deklaracije Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen je istakao da masovna ubistva, zločini i genocidi ne mogu imati opravdanja.

"Holokaust ne može biti opravdan, genocid u Srebrenici ne može biti opravdanje. Tačka. Ono što je Hamas učinio ne može biti opravdano, ali u isto vrijeme moramo imati saosjećanje sa civilima, ženama i djecom koji pate u okupiranoj Gazi", rekao je Menachem Z. Rosensaft.

Menachem Z. Rosensaft u Potočarima, 27. januar 2024.
Menachem Z. Rosensaft u Potočarima, 27. januar 2024.

Srebrenica je pravo mjesto gdje se može iskazati saosjećanje sa žrtvama i obilježiti 27. januar Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

"Odabrali smo Srebrenicu za početak naše inicijative jer se vdje prije 28 godina dogodio genocid. Ova inicijativa koju smo danas potpisali je jedno otvoreno polje i poziv svim dobronamjernim ljudima, pogotovo muslimanima i Jevrejima da se ono što se događa u Gazi zaustavi. Zalažemo se da se svi oni koji su počinili zločine sa obje strane privedu licu pravde i odgovaraju za svoje postupke, kao što se to događalo i u ranijim slučajevima kada su počinjeni zločini i genocidi. To je jedini put da se dođe do pravde", istakao je potpisnik deklaracije Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Jedan od svjedoka potpisivanja ove mirovne inicijative bila je i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

"Ovo je poruka svijetu i Evropi da zaštite nevine ljudske živote, da ne prave razlike između ljudi. Ovo je poruka žrtava genocida koje se moraju tretirati kao ljudi. Mora se štititi ljudski život jer svako kad se rodi mora imati pravo na život", rekla je za Radio slobodna Evropa Munira Subašić.

Učesnik današnje konferencije, održane u memorijalnom centru bio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

"Ovo je veoma značajna inicijativa i pokazat će svijetu da se u Bosni i Hercegovini može živjeti zajedno. Osnova je ravnopravnost, bez mržnje , bez uništavanja vrijednosti drugih i drugačijih. To je ustvari način na koji smo u Bosni i Hercegovini živjeli proteklih 500 godina.

Samo na taj način se može živjeti i graditi budućnost. Vjerujem da će ova inicijativa naići na prihvatanje kod drugih vjerskih zajednica. Nadam se da će ova inicijativa naići na prihvatanje i kod međunarodne zajednice", rekao je Jakob Finci.

Jakov Finci u Potočarima, 27. januar 2024.
Jakov Finci u Potočarima, 27. januar 2024.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kada su sovjetske snage oslobodile logor Auschwitza, prilika je da se prisjetimo i genocida u Srebrenici, rekao je, između ostalog Christian Schmidt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

"Smatram da se na ovaj način može spriječiti ono što se desilo u Auschwitzu i u Srebrenici. Zato je važno da se vodi dijalog i ova inicijativa zaživi. To govorim kao čovjek koji ima iskustva sa takvim stvarima i pojavama. Najbitnije za sprečavanje zločina i genocida je voditi razgovor i pronalaziti najbolje rješenje. Ono što smo danas postigli u Srebrenici je svjetionik, jedan svijetao primjer za zemlje svijeta na koji način treba voditi dijalog", Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Christian Schmidt u Potočarima, 27. januar 2024.
Christian Schmidt u Potočarima, 27. januar 2024.

Johann Sattler, Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini prisustvovao je današnjoj konferenciji u Srebrenici, pozdravio inicijativu i bio jedan od svjedoka potpisivanja ovog dokumenta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se svake godine u znak sjećanja na sve žrtve nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Logor Auschwitz Birkenau 1940. godine otvorili su nacisti na jugu Poljske, prvo za Poljake, da bi 1942. godine postao ključno mjesto za istrebljenje Jevreja.

Logor je proširen izgradnjom Auschwitz II - Birkenau. U gasnim komorama, izgladnjivanjem, mučenjem, strijeljanjem ili zbog monstruoznih medicinskih eksperimenata život je tu izgubilo najmanje 1,1 milion ljudi. Postao je simbol holokausta i stradanja. Ovdje je život izgubilo preko 20 hiljada Roma i 15 hiljada pripadnika drugih naroda Evrope. Logor su 27. januara 1945. godine oslobodili vojnici Crvene armije.

XS
SM
MD
LG