Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holcner: Južni tok se mora uskladiti


Marline Holcner
Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, razgovarao je u Briselu sa
predstavnicima zemalja – učesnika projekta Južni tok o problemu neusklađenosti međunarodnih ugovora koje je sa njima zaključio ruski Gasprom i propisa EU.

Portparolka komesara Etingera, Marline Holcner za RSE je ponovila da taj energetski projekat nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom i dodala da je na sastanku u četvrtak dogovoreno da Evropska komisija i zemlje uključene u Južni tok nastave zajednički rad na pronalaženju rešenja.

Holcner je, u tom smislu, najavila nove sastanke na ekspertskom nivou:

“Komesar Etinger će u međuvremenu nastaviti razgovore i sa ruskom stranom. Prva prilika za to će biti sredinom januara u Moskvi, na pripremnom sastanku pred samit EU – Rusija”.

RSE: Kakav je stav ministara energetike zemalja uključenih u projekat? Da li imaju razumevanja za stav Evropske komisije?

“Oni su izrazili zainteresovanost i čvrstu nameru da sve bude u skladu za evopskim zakonodavstvom. Takođe, naveli su da bi želeli da EK odigra aktivnu ulogu u procesu pregovara koji će početi sa Rusijom. Na tom polju smo u potpunosti saglasni. Sada je potrebno da se razgovora o poziciji za pregovore i procedurama. Nije tako lako da Evropska komisija kaže kako pregovara u ime zemalja članica, jer nema takav pregovarački mandat. Ali, naravno to možemo da uradimo zajedno sa zemljama članicama i to je naredni korak. Mi bi smo voleli da se projekat Južni tok pokrene. Vidimo da bi doneo prednost u smislu energetske sigurnosti, to je velika ekonomska investicija. Istovremeno, to mora da bude i u skladu sa evropskim propisima. Sada je na nama da vidimo kako da to spojimo. Mi, kao Evropska Komisija, nismo protiv Južnog toka, mi ga ni ne guramo. Jedino što mi tražimo jeste da se ispoštuje ista procedura kakva je bila sa gasovodom Opal na teritoriji Nemačke, kada je ruska strana prihvatila činjenicu da će se primenjivati evropski propisi. Svaka kompanija i svaki građanin bez obzira da li dolazi iz Evrope ili van nje mora da poštuje pravila EU, kao što neka kompanija koja ode u Rusiju mora da poštuje rusko zakonodavsto i ne može da kaže da za njih propisi ne važe. To ne možemo da prihvatimo”, rekla je Holcer

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG