Dostupni linkovi

Holandski premijer se izvinio Indoneziji za zločine nakon Drugog svetskog rata


Holandski premijer Mark Rute na jednom od sastanaka u Briselu, oktobar 2021. godine

Holandski premijer Mark Rute izvinio se Indoneziji nakon što je studija pokazala da je holandska vojska koristila sistemsko nasilje, uključujući i protiv civilnog stanovništva, tokom rata za nezavisnost Indonezije 1945-49. godine.

„Za sistematsko i široko rasprostranjeno ekstremno nasilje sa holandske strane tih godina i dosledno gledanje u drugu stranu prethodnih vlada, duboko se izvinjavam narodu Indonezije danas u ime Vlade“, rekao je Rute u četvrtak, 17. februara, u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Naglasio je da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivni neuspeh".

Ratne zločine u tadašnjoj koloniji holandske Indije prećutno je tolerisalo političko i vojno rukovodstvo, navodi se u studiji tri holandska istraživačka instituta, najsveobuhvatnijoj studiji te vrste koja je objavljena ranije u toku dana.

Vlada u Hagu je tvrdila da je bilo samo izolovanih napada i da se vojska generalno ponašala korektno, prenosi agencija Dojče Pres (DPA). Istraživači su zaključili da to više nije kredibilan stav jer je, prema njihovim nalazima, na svim nivoima vojska bila spremna da ignoriše „pisane i nepisane norme zakona“.

Procenjuje se da je u ratu ubijeno više od 100.000 Indonežana i oko 5.000 holandskih vojnika.

Jedan od šefova istrage, Gert Oostindi, govorio je na holandskom radiju u četvrtak o širokom spektru nasilja: „mučenje, zlostavljanje tokom ispitivanja, pucanje u zarobljene vojnike i civile bez suđenja, sela zapaljena.“

Indonezija je proglasila nezavisnost posle skoro 350 godina kolonijalne vladavine, na kraju Drugog svetskog rata, nakon čega je Holandija poslala trupe u jugoistočnu Aziju.

Izveštaji o nasilju i masakrima bili su prisutni već duže vreme, ali je vlada naručila stručnu istragu tek 2017. godine.

Studiju su sproveli Kraljevski holandski institut za studije jugoistočne Azije i Kariba (KITLV), Holandski institut za vojnu istoriju (NIMH) i Instituta za studije rata, holokausta i genocida, javila je DPA.

XS
SM
MD
LG