Dostupni linkovi

Vlada Holandije pred sudom zbog isporuke dijelova vojnih aviona Izraelu


Dim iznad Pojasa Gaze od izraelskih vazdušnih napada, 22. novembra 2023.
Dim iznad Pojasa Gaze od izraelskih vazdušnih napada, 22. novembra 2023.

Grupa udruženja za ljudska prava podnijela je tužbu protiv vlade Holandije, tvrdeći da je zbog izvoza dijelova za američke vojne avione u Izrael saodgovorna za ratne zločine u Pojasu Gaze.

"Izrael zanemaruje temeljna načela zakona o ratovanju, poput razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva i načela razmjernosti", napisale su u tužbi podnesenoj okružnom sudu u Den Haagu udruženja, uključujući holandske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama.

Izrael odbacuje tvrdnje da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage u borbi protiv palestinskih militanata koji djeluju u gusto naseljenim područjima poštuju međunarodno pravo.

Od početka oružanih sukoba 7. oktobra do nedjelje ubijeno je više od 15.400 stanovnika Pojasa Gaze, podaci su Palestinske kancelarije za statistiku.

U upadu Hamasa u Izrael ubijeno je 1.200 Izraelaca, a 200 ih je odvedeno u Gazu.

Holandija je sjedište regionalnog skladišta dijelova za američke vojne avione F-35 koji se mogu slati u druge zemlje partnere u program F-35, napominje Reuters.

Nekoliko sedmica nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael, holandska vlada je odobrila isporuku rezervnih dijelova za avione F-35 u sistemu izraelskog vazduhoplovstva, pokazuju vladini dokumenti.

Izvoz kontroliše Ministarstvo odbrane Holandije koje nije željelo komentarisati tužbu.

U pismu parlamentu prošle sedmice su napisali da, prema tada dostupnim informacijama, "nije moguće tvrditi da su F-35 učestvovali u ozbiljnom kršenju humanitarnih načela ratovanja".

Sud će održati ročište tokom dana, 4. decembra, a trebao bi da objavi presudu za dvije sedmice.

XS
SM
MD
LG