Dostupni linkovi

Holandija ponovo uvodi mjere zbog širenja korona virusa


Amsterdam u junu prošle godine
Amsterdam u junu prošle godine

Holandija će od subote vratiti djelimične mjere zatvaranja nakon što je vlada naredila restoranima i radnjama da zatvore ranije, te zabranili gledaocima učešće na sportskim događajima u nastojanju da obuzda širenje korona virusa.

Privremeni premijer Mark Rutte rekao je u televizijskom obraćanju da će strožija pravila biti nametnuta na tri sedmice.

“Večeras donosimo veoma neugodnu poruku sa veoma neugodnim i dalekosežnim mjerama”, rekao je Rutte. “Virus je svuda i svuda se treba boriti”, dodao je.

Supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu nužni također će zatvarati ranije, a mjere fizičkog udaljavanja ponovo će biti uvedene. Preporučeno je da u domovima ne borave više od četiri posjetioca.

Rutte je također rekao da vlada istražuje načine kako da ograniči pristup zatvorenim prostorima osobama koje nisu vakcinisane.

Pratite:

U ovoj zemlj su u januaru ove godine zabilježeni višednevni protesti nakon odluke vlade o uvođenju policijskog sata.

Holandija, kao i većina evropskih zemalja, zadnjih sedmica bilježi porast u broju zaraženih. U zemlji je do sada zabilježeno preko 2,3 miliona zaraženih, a preminulo je 19.138 osoba.

Broj novozaraženih premašio je 16.000 drugi dan zaredom, čime je nadmašen rekord od prošlog decembra kada je u jednom danu bilo 13.000 zaraženih.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG