Dostupni linkovi

Vlasti pozvale građane da ne prelaze granicu Holandije i Nemačke zbog kupovine


Aerodrom Schiphol u Amsterdamu (Holandija) 27. novembar 2021.
Aerodrom Schiphol u Amsterdamu (Holandija) 27. novembar 2021.

Lideri Holandije i najveće nemačke savezne pokrajine apeluju na građane da ne prelaze granicu zbog kupovine i odlaska u restorane, preneo je AP.

Holandski premijer Mark Rutte i Hendrik Wuest, guverner najveće nemačke savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, rekli su u zajedničkom saopštenju u četvrtak da je „sa širenjem omikron varijante korona virusa u našim zemljama sada još važnije da ograničimo naše kontakte“.

Naglasili su da to važi i za „prekogranične kontakte“.

Holandija je 19. januara uvela karantin širom zemlje, zatvarajući sve prodavnice, barove i restorane čiji rad nije neophodan do 14. januara.

Nemačka nije uvela zaključavanje, ali pojačava ograničenja kontakata - zatvara noćne klubove i zabranjuje prisustvo na velikim događajima - u većini regiona nakon Božića.

Rutte i Wuest su naveli da se granice drže otvorenim jer su ljudi, posebno u pograničnim regionima, snažno isprepleteni.

Ali oni su pozvali građane da budu odgovorni.

Nemačka dodala SAD, Španiju i Portugal na listu rizičnih zemalja

Nemačka je u četvrtak, 23. decembra, dodala Sjedinjene Države, Španiju i Portugal na svoju listu rizičnih područja od COVID-19, što otežava nevakcinisanim putnicima povratak u Nemačku iz tih zemalja, preneo je Rojters.

Na listu su dodati i Finska, Monako i Kipar, a sa liste visokorizičnih područja uklonjeni su Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Belize i Malezija.

Promene stupaju na snagu u subotu, 25. decembra, u ponoć.

XS
SM
MD
LG