Dostupni linkovi

Holanđani rekli ne populizmu, izborna pobjeda za Ruttea


Mark Rutte
Mark Rutte

Stranka Demokrtije i slobode (VVD) premijera Marka Ruttea na izborima u Holandiji osvojila je 33 od 150 mjesta u parlamentu, na osnovu 94 posto prebrojanih glasova, dok je antislamska Slobodarska partija (PVV), Geerta Wildersa dobila 19 mjesta u parlamentu, samo jedno više od demohrišćana i demokrata (stranke D66).

Izlazak glasača bio je 81 posto, što je najveća izlaznost na izbore u Holaniji u u tri decenije.

Rezultat glasanja na parlamentarnim izborima u Holandiji čitava Evropa očekivala je sa posebnom pažnjom. Epilog izlaska Holanđana na birališta potencijalni je test jedinstva unutar Evropske unije, usljed navale nacionalističkog i populističkog raspoloženja širom kontinenta.

Mark Rutte obratio se sinoć pristalicama u Hagu, nakon očigledne pobjede na izborima, porukom da je ovo noć kada je Holandija rekla ne pogrešnoj vrsti populizma.

"Moramo formirati stabilnu vladu i voditi zemlju" rekao je pobjednik holandskih izbora.

"Izgleda da će VVD biti najveća partija u Holandiji po treći put zaredom" rekao je vidno raspoloženi premijer dodajući "Večeras ćemo slaviti malo".

Razdraganoj masi pristalica je rekao da je već razgovarao sa nekolicinom evropskih lidera koji su zvali da čestitaju.

"Ovo je takođe veče u kojem je Holandija, nakon Brexita, nakon američkih izbora, rekla 'stop' pogrešnoj vrsti populizma", rekao je ovaj evropski lider desnog centra.

Wilders je poručio premijeru Rutteu da "još nije vidio posljednje od njega".

"Hvala vam PVV glasači!Osvojili smo mjesta" tweetovao je Wilders. "Prva pobjeda je u tome. A Rutte još nije vidio zadnje od mene" napisao je desničarski lider.

Kako je nakandno izjavio, a prenosi Reuters, Wilders je rekao da će biti čvrsta opozicija, premijeru Rutteu u parlamentu.

Sa druge strane šef kabineta njemačke kancelarke Peter Altmaier je tweetovao:

"Holandijo ti si šampion, čestitam na sjajnom rezultatu", napisao je.

I doskorašnji predsjednik Evropskog parlamenta, socijaldemokrata Martin Schulz, koji je zbog izbora u Njemačkoj napustio tu dužnost, poručio je da je odahnuo što je Wildersova partija izgubila ove izbore.

"Moramo nastaviti da se borimo za otvorenu Evropu" napisao je na Twitteru Schulz.

Čestitao je na Twitteru i francuski ministar vanjskih poslova, Jean Marc Aynault, na zaustavljanju rasta evropske ekstremne desnice.

I svjetski mediji objavlju da je populizam u srijedu dobio udarac i da je ekstremni antislamski kandidat Wilders, "zvučno" poražen.

Sljedeći važni izbori na kojima će se testirati snaga ekstremne desnice u EU, koja je bila u naletu, su predsjednički izbori u Francuskoj, prvi krug u aprilu, a drugi u maju, a potom na jesen u Njemačkoj.

Holandski parlament ima 150 mjesta i prema proporcionalnom izbornom sistemu u najviše zakonodavno tijelo moglo je ući i do 15 stranaka.

Sve stranke su ranije najavile da neće ući u koaliciju sa Wildersom.

Pravo glasa imalo je 13 miliona birača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG