Dostupni linkovi

Sarajevski hokej bez leda


Hokej bez leda
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00
U BiH sa svakom zimskom sezonom otvaraju se stari problemi. Ledena ploha, koja je u Sarajevu već duži niz godina na raspolaganju samo četiri mjeseca, ne može donijeti značajniji uspjeh hokejašima. Nedavno je pokrenuta regionalna inicijativa udruživanja devet zemalja Balkana kako bi se hokej na ledu i drugi zimski sportovi digli na viši nivo.

Improvizirani prostor sa ledenom plohom u balonu pored Olimpijske dvorane Zetra ne može pružiti adekvatne uvjete za razvoj hokeja na ledu u BiH. Među mladima interes postoji, ali hokej na ledu u BiH s ovakvim uvjetima može ostati samo na amaterskom nivou.

„Što se tiče sporta, vidim se u nekim ekipama veterana. Ovo je za mene više rekreativno. Ne mislim da mogu profesionalno uspjeti, ali zasigurno je dobar sport za rekreaciju, za neko bavljenje sportom“, kaže Sven Zaimović, iz hokejaškog kluba „Stari Grad-Vukovi“.

Prije tri godine u BiH osnovana je nacionalna hokejaška liga. Liga broji četiri kluba. Mladi hokejaši kažu da pomaka ima u odnosu na same početke.

„Na osnovu prethodne tri godine sad sam prezadovoljan jer više su uigrani timovi i već to liči na neki hokej kako bi inače trebao izgledati“, rekao je Damir Nikolin, iz
hokejaškog kluba „Bosna“.

„Što se tiče trenera, sve je odlično. Što se tiče uvjeta može uvijek bolje - led nije kvalitetan, nemamo cijelu godinu led, uvijek ima nekih problema, ali radimo s čime imamo“, kaže Ismar Hadžić, iz kluba „Stari Grad-Vukovi“.

Ove godine prvi put počeli su treninzi za djecu mlađeg uzrasta. Treneri ne mogu primiti svu zainteresiranu djecu zbog nemogućnosti dobijanja više termina za korištenje leda.

„Imamo u 10 kategoriju djece, imamo oko 60-ak članova koji se aktivno bave hokejom. Pored toga imamo i školu klizanja koja ima oko 20-ak novih članova. I to je baza za koju očekujemo da će nastaviti, da će rasti tokom godina. Interes postoji, međutim, mi ne možemo dopustiti svoj djeci koja žele da prisustvuju zato što ni mi ne možemo obezbijediti dovoljan broj trenažnih procesa jer je vrlo teško dobiti termine na ledu“, ističe trener Ermin Hasović.

Anthony London trener iz Kanade kaže:

„Naša su djeca veoma posvećena i strastvena i većinom sam kao trener ponosan na njih, ali kultura hokeja ovdje nije jaka i drugačije se reaguje na situacije na ledu i van leda, za razliku od drugih zemalja koje imaju tradiciju igranja hokeja. Ono što mi pokušavamo je da odgojimo mlade ljude, njihov pristup igri i životu. Pokušavamo provesti puni program kada je u pitanju hokej, ali i da se bave sportom kojim inače ne bi mogli.“

Izlaz u regionalnoj saradnji

U Zagrebu profesionalni sportaši i rekreativci imaju na raspolaganju četiri dvorane sa korištenjem leda tijekom sezone. Upravo ulaganje u infrastruktru dovelo je do popularizacije zimskih sportova kod susjeda, dodaje Hasović.

„Hrvatska već dugi niz godina radi na popularizaciji hokeja. Medvešćak je klub koji postoji već preko 25 godina. Ulaskom stranih investicija oni su uspjeli da podignu hokej na viši nivo - i to je ono što nama fali. Nama fali kapital. Zagreb ima konstantno ledenu dvoranu koja je aktivna tokom čitave godine. Tokom zime oni imaju četiri ledene dvorane aktivne. To je ono što ovom gradu fali. Mi prvo imamo problem sa finansijama. Našim ulagačima nije zanimljivo ulagati u neki sport koji će trajati tri do četiri mjeseca. Isto tako nije zanimljivo ni ljudima se baviti tim sportom. A sve počinje od toga što nemamo adekvatnu dvoranu i nemamo nešto što će trajati čitavu godinu.“

Nedavno je pokrenuta regionalna inicijativa povezivanja devet zemalja Balkana koja ima za cilj razvoja zimskih sportova na ovim prostorima.

„Savez hokeja na ledu BiH u ovom momentu vidi izlaz u regionalnoj saradnji.S obzirom da nemamo dovoljno uslova u Sarajevu, koje je inače po nazivu Olimpijski grad, mi moramo da se pokušamo osloniti na regionalni program, tako da je iz ovoga grada i otišla jedna inicijativa “Balkan Ice Hockey Union“, i mi smo sa devet država regiona osnovali tzv. balkansku inicijativu koja za svoj rezultat treba da ima razvoj sporta na Balkanu. Mi ćemo lakše sa svojim kapacitetima, sa svojim igračima vani, gdje imamo bolje uslove, pokušati da se priključimo i da držimo taj nivo - jer ako oni odskoče previše od nas, onda se mi u narednom periodu sigurno nećemo moći tako brzo priključiti“, rekao je Haris Muhić, iz Saveza hokeja na ledu BiH.

Nakon rata u BiH nema pomaka u ulaganjima u infrastrukturu sportova na ledu. Ostaje nada će se Europska olimpijada mladih 2017. godine pokrenuti nadležne da omoguće adekvatne uvjete za razvoj ovog sporta.
XS
SM
MD
LG